Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Πορτογαλία: Στους δρόμους οι φοιτητές για τις περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση

Πορτογαλία: Στους δρόμους οι φοιτητές για τις περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση

Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν στη Λισαβόνα απ’ όλη τη χώρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας και διαδήλωσαν μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των διδάκτρων και τον περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων στους φοιτητές.

“Αν περάσει ο προϋπολογισμός του 2013, φοβάμαι ότι θα χάσω την υποτροφία μου γιατί ήδη έχουν απορρίψει 43.000 αιτήσεις μέσα σε δύο χρόνια”, δήλωσε μια 19χρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Φάρου.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται στην Πορτογαλία καθώς πλησιάζει η 27η Νοεμβρίου, η ημερομηνία της ψήφισης του προϋπολογισμού στον οποίο προβλέπονται περικοπές άνευ προηγουμένου. Την περασμένη εβδομάδα, την ημέρα της γενικής απεργίας, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 40 άνθρωποι.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν “την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και την αύξηση των διδάκτρων”. “Ολοένα και περισσότεροι φοιτητές καταφεύγουν σε δάνεια για να τα βγάλουν πέρα”, είπε η Σοφία Σίλβα, οικονομολόγος η οποία κάνει το μάστερ της στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Η φοίτηση στα πορτογαλικά πανεπιστήμια στοιχίζει κατά μέσο όρο περίπου 1.000 ευρώ μέχρι την απόκτηση πτυχίου. Κατόπιν, σε επίπεδο μάστερ, τα δίδακτρα απογειώνονται. Η Σίλβα είπε ότι πληρώνει 5.000 με 6.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το ποσοστό επιτυχίας που έχει, καθώς το κάθε μάθημα που πρέπει να περάσει της κοστίζει 300 ευρώ.
“Μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα, σαν να είμαστε αριθμοί”, είπε ένας άλλος φοιτητής, ο Ζουάου Ριμπέιρου, ο οποίος σκέφτεται σοβαρά να μεταναστεύσει στη Βραζιλία, την Αγκόλα ή την Μοζαμβίκη, τις πρώην πορτογαλικές αποικίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε