Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πορτογαλία: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες [pics, vids]

Πορτογαλία: Τα πρόσωπα της τραγωδίας – Χωρίς τέλος η μάχη με τις φλόγες [pics, vids]

Εικόνες αποκάλυψης. Εικόνες βιβλικής καταστροφής. Όποια πρόταση κι αν χρησιμοποιήσει κανείς, οι λέξεις είναι “μικρές” για να περιγράψουν την καταστροφή από την καταστροφική φωτιά που κατακαίει τεράστια δασική έκταση στη Λεϊρία της Πορτογαλίας κι έχει στερήσει τη ζωή σε 62 ανθρώπους.

Άλλοι 62 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον δυο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Πεντρογκάο Γκράντε και σε άλλες δυο περιοχές στην περιοχή της Λεϊρία. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. Η φωτιά, άλλωστε, δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να σαρώνει στο διάβα της ζωές και περιουσίες.

Ανάμεσα στους νεκρούς και τουλάχιστον τέσσερα παιδιά. Το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα είναι ο 4 ετών Ροντρίγκο. Το μικρό αγόρι ήταν με τον θείο του όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και ήταν από εκείνους που μπήκαν στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν και να γλιτώσουν. Υπήρχαν μόνο δυο δρόμοι αλλά παγιδεύτηκαν και δεκάδες κάηκαν ζωντανοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Το θάνατο του 4χρονου αγοριού επιβεβαίωσε η γιαγιά του, Φερνάντα Αλεξάντρα. Συγκλονισμένη η γυναίκα, δεν γνώριζε ότι το παιδί (οι γονείς του οποίου είχαν παντρευτεί μόλις πριν από μια εβδομάδα και έλειπαν στο ταξίδι του μέλιτος) ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Ο μικρός Ροντίγκο έμενε στη Λισσαβώνα με τη γιαγιά του αλλά είχε πάει στη Λεϊρία για να περάσει το Σαββατοκύριακο με τον θείο του.

Ο μικρός Ροντρίγκο με τους γονείς του την ημέρα του γάμου τους...

Ο μικρός Ροντίγκο δεν είναι το μοναδικό παιδί που έχασε τη ζωή του. Στο χωριό Μο Πεκένια, η 4χρονη Μπιάνκα έχασε τη ζωή της όταν προσπάθησε να διαφύγει μαζί με τη γιαγιά της. Άλλα δυο παιδιά, κάτω από 8 ετών, βρίσκονταν σε ένα από τα αυτοκίνητα που τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Στους δυο δρόμους που έγιναν τάφος για δεκάδες ανθρώπους, συγγενείς προσπαθούσαν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είχαν επιζήσει. «Ήταν σαν το τέλος του κόσμου. Έχασα τα πάντα» είπε η 62χρονη Λουισίντα Μαλέιρα. Η γυναίκα είχε φάρμα στην περιοχή, η οποία καταστράφηκε αλλά εκείνη ευχαρίστησε το Θεό που η ίδια, ο σύζυγός της και εννέα άνθρωποι που βρίσκονταν στο σπίτι της, σώθηκαν.

Ο 55χρονος Λουίς Πριόρ ξεγέλασε το θάνατο. Το αυτοκίνητό του, ένα Smart ήταν από εκείνα που κάηκαν. Αλλά εκείνος κατάφερε να σωθεί.

Η νύχτα ήταν δύσκολη για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους παραδομένα στις φλόγες και να πάρουν ό,τι και όσα μπορούσαν (κυρίως τα ζωντανά τους) για να βγουν κάπου να περάσουν το βράδυ.

Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε εξαιτίας ενός κεραυνού, που σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας στην περιοχή, προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ωστόσο, το γραφείο του εισαγγελέα της περιοχής Φιγκέιρο δος Βίνιος αναμένεται να ανοίξει έρευνα για εγκληματική ενέργεια και στο πλαίσιο αυτής να αναζητηθούν τα αίτια της φωτιάς στο Πεντρογάο Γκράντε, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Κοΐμπρα Euclides Dâmaso σύμφωνα με την εφημερίδα Publico. Η έρευνα για εγκλήματική ενέργεια γίνεται γιατί υπάρχουν νεκροί.

Η τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στην περιοχή της Λεϊρία, λίγο έξω από τη Λισσαβώνα, επιχειρούν 1.251 πυροσβέστες και πέντε μέσα από αέρος. Στην Κοΐμπα, 700 πυροσβέστες και 5 εναέρια μέσα, στο Καστέλο Μπράνκο 143 πυροσβέστες με βοήθεια και από αέρος. Όλα αυτά ενώ σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη 30 φωτιές!

Τα έξι μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Λεϊρία, Κοΐμπρα, Καστέλο Μπράνκο και στην Μπαγκάντσα. Εκεί επιχειρούν περισσότεροι από 2.150 πυροσβέστες, με 662 οχήματα και 10 αεροσκάφη.

Στο χωριό Αγούδα στην περιοχή Φιγκεϊρό δος Βίνιος, έγινε επιχείρηση για τη διάσωση 10 ανθρώπων, τρεις εκ των οποίων ήταν κλινήρεις. Η φωτιά πλησίαζε τα σπίτια τους απειλητικά και τους απομάκρυναν την ύστατη στιγμή.

Μέχρι στιγμής, η καταστροφική πυρκαγιά έχει καταστρέψει 100.000 εκτάρια (1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Πρόκειται για την πλέον καταστροφική και πολύνεκρη πυρκαγιά στην ιστορία της Πορτογαλίας. Η φωτιά στη Μαδέιρα τον περασμένο Αύγουστο είχε κοστίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ κατά τη διάρκεια του 2016, περίπου 40 σπίτια και 5.400 εκτάρια γης είχαν καεί.

Το 1966, η φωτιά στο δάσος Σίντρα, δυτικά της Λισσαβώας, είχε κοστίσει τη ζωή σε 25 στρατιώτες, που είχαν κληθεί στη μάχη της κατάσβεσης.

Με πληροφορίες από Abola, Diario Noticias και cmjornal.pt
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε