Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της εθελούσιας αποχώρησης από το Δημόσιο

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της εθελούσιας αποχώρησης από το Δημόσιο

Χιλιάδες Πορτογάλοι δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Λισαβόνας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα και μετά την ανακοίνωση της δρομολόγησης εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού από τον δημόσιο τομέα.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τη χώρα, την οποία αρκετά έχει καταστρέψει», υποστήριξε η συντονίστρια του Κοινού Μετώπου των σωματείων της δημόσιας διοίκησης Άνα Αβόιλα, επικεφαλής της πορείας των διαδηλωτών προς το υπουργείο Οικονομικών.

Βάσει του προγράμματος λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε τον Μάιο του 2011 η Πορτογαλία με την τρόικα έναντι της χορήγησης δανείου 78 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση του Πέντρου Πάσους Κοέλιου έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση 4 δισεκ. ευρώ έως το 2015, που προβλέπουν για φέτος περικοπές επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι νέες περικοπές θα γίνουν εφικτές κατά κύριο λόγο μέσα από «ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης υπαλλήλων μέσω διαπραγμάτευσης, που ήδη προετοιμάζεται», ανακοίνωσε ο Κάρλους Μοέντας, αναπληρωτής υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Τα σωματεία πρόκειται να συμβουλεύσουν τους εργαζόμενους να αρνηθούν τις εθελούσιες αποχωρήσεις που θα τους προτείνει η κυβέρνηση», ήταν η άμεση αντίδραση της Αβόιλα.

Μετά το πέρας της έβδομης τριμηνιαίας αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δανεισμού της, η Πορτογαλία πέτυχε σήμερα να της χορηγηθεί από τους πιστωτές της παράταση ενός έτους, έως το 2015, προκειμένου να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Λισαβόνας

Το ΔΝΤ δηλώνει “αρκετά” αισιόδοξο ότι η Λισαβόνα θα επιτύχει την εξυγίανση

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Λισαβόνα για τα μέτρα λιτότητας

Χάος στους δρόμους της Λισαβόνας – Απεργούν οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε