Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πορτογάλος πρόεδρος: Η ΕΚΤ δρα με καθυστέρηση

Πορτογάλος πρόεδρος: Η ΕΚΤ δρα με καθυστέρηση
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
 

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ, «έχει μια ροπή προς το να δρα με καθυστέρηση» σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην ισπανική εφημερίδα Expansion.
 
«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, περιλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουν μια ροπή προς το να ενεργούν καθυστερημένα», εκτίμησε, προσθέτοντας πως ειδικά η ΕΚΤ «έδρασε πολύ αργά» για να κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές.
 
«Η καθυστέρηση στην παρέμβασή της δημιούργησε μια τεράστια εικοτολογία στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινή γνώμη», τόνισε, κρίνοντας «παράλογο το ότι ορισμένες χώρες (της ευρωζώνης) δανείζονται με αρνητικά επιτόκια και άλλες πληρώνουν πάνω από 6%» επιτόκιο.
 
«Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος αφότου είχα πει ότι η κεντρική τράπεζα μιας νομισματικής ένωσης θα έπρεπε να αποτελεί δανειστή της τελευταίας προσφυγής και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να μπορεί να αγοράζει χωρίς περιορισμούς κρατικό χρέος στην δευτερογενή αγορά», δήλωσε ο Καβάκο Σίλβα, και «σε αντάλλαγμα οι χώρες που λαμβάνουν βοήθεια να εφαρμόζουν πολιτικές με στόχο την επίτευξη σταθερότητας στα δημοσιονομικά» τους.
 
«Αλλά πάνω απ’ όλα η αποστολή της ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι το να εγγυάται ότι το ευρώ είναι αμετάκλητο», είπε ο Καβάκο Σίλβα.
 
Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν στην δημοσιότητα καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να εγκαινιάσουν το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με το βλέμμα στην Ισπανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε