Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πως η Στάζι έριξε φως σε σφαγή αμάχων 67 χρόνια μετά!

Όχι, η Στάζι δεν… επέστρεψε. Τα αρχεία της όμως παραμένουν «ζωντανά» και φαίνεται πως οδήγησαν στον εντοπισμό ναζιστών που ευθύνονται για εγκλήματα πόλεμου.

Η υπόθεση αφορά στη σφαγή εκατοντάδων άμαχων στη γαλλική κωμόπολη Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, στις 10 Ιουνίου του 1944. Εκεί, Γερμανοί στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος είχαν σφαγιάσει 642 αμάχους, από τους οποίους τα 247 ήταν παιδιά! Το ονόμασαν τότε αντίποινα για τη δράση των Γάλλων αντιστασιακών.

Μέσω των στοιχείων της Στάζι, η γερμανική αστυνομία κατέληξε σε έξι υπόπτους: έξι υπερήλικες που σήμερα εκτιμάται πως είναι 85-86 ετών και τότε ήταν παιδιά ηλικίας 18-19 ετών! Υπηρετούσαν στα Πάντσερ, στο σύνταγμα που ονομαζόταν «Ο Φύρερ».

Μετά την πρόσφατη έρευνα της εισαγγελίας αρμόδιας για τα ναζιστικά εγκλήματα, που εδρεύει στο Ντόρτμουντ στη δυτική Γερμανία, όσο και της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ, η αστυνομία, με δικαστική εντολή, κατάσχεσε στοιχεία από τα σπίτια των υπόπτων.

Μόνο που τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, δεν ήταν ουσιώδη ούτε ενοχοποιητικά, όπως παραδέχτηκε η εισαγγελία. Ούτε ημερολόγια πολεμικής δράσης, ούτε δημοσιεύματα της εποχής, ούτε φωτογραφίες από τη μαρτυρική κωμόπολη.

Στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου επί γαλλικού εδάφους, δεν έγινε από τους Ναζιστές άλλη τόσο άγρια σφαγή. Ορισμένα μέλη του συντάγματος λογοδότησαν μεταπολεμικά στη γαλλική δικαιοσύνη.

Οι υπερήλικες είτε αρνήθηκαν ότι έδρασαν στη γαλλική κωμόπολη, είτε μερικοί από αυτούς -σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ- δεν μπόρεσαν να συνομιλήσουν με τους αστυνομικούς.

Σήμερα, με απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, “τα ερείπια της Οραντούρ-συρ-Γκλαν παραμένουν διατηρητέα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε