Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πως υποδέχθηκε το 2012 ο πλανήτης – ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

REUTERS
REUTERS

Λονδίνο, Παρίσι, Σίδνεϊ, Χονγκ Κονγκ, Ρώμη, Βερολίνο, Νέα Υόρκη και Μόσχα. Φαντασμαγορικά πάρτι σε όλο τον πλανήτη για την υποδοχή του 2012. Ο κόσμος βάζει για λίγο στην άκρη κρίσεις και συγκρούσεις για να γιορτάσει την έλευση του 2012

Η αρχή έγινε στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, για να ακολουθήσουν σταδιακά όλες οι υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Ο κόσμος υποδέχθηκε το 2012 γνωρίζοντας ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ελπίζοντας στο καλύτερο.

Τις πρώτες ώρες του Νέου Έτους, πάντως, οι σκοτούρες έδωσαν τη θέση τους σε φαντασμαγορικά πάρτι με πυροτεχνήματα, τραγούδια, ευχές και χαμόγελα.

Η κακοκαιρία που επικράτησε στη Νέα Ζηλανδία οδήγησε στην ακύρωση κάποιων υπαίθριων εκδηλώσεων, ωστόσο τα πυροτεχνήματα στο Όκλαντ είχαν για άλλη μια φορά την τιμητική τους.

Πιστό στους εορτασμούς για την έλευση του νέου έτους και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου έλαβε χώρα ένα φαντασμαγορικό σόου, όπως κάθε χρόνο.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια θεατές είχαν πάρει θέση για να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα που σηματοδοτεί την αλλαγή της χρονιάς.

Tο Λονδίνο γιόρτασε την έλευση του χρόνου των Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους φιλοξενεί το 2012, με τα παραδοσιακά πυροτεχνήματα στον Τάμεση που ακολουθούν τους δώδεκα κτύπους του μεσονυχτίου από το Μπιγκ Μπεν.

 Στο Παρίσι, 360.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία και κοντά στον Πύργο του Άιφελ. Και, ακόμα κι αν οι αρχές είχαν απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στους δρόμους, οι τουρίστες και οι Παριζιάνοι έβγαλαν τα μεσάνυχτα μπουκάλια.

    Στην Ιταλία, 60.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία για να υποδεχθούν το νέο χρόνο. Στη Ρώμη, 300.000 Ρωμαίοι και τουρίστες παρακολούθησαν ένα σόου στο κέντρο. Ωστόσο οι γιορτές και οι παραδοσιακές κροτίδες, τα πυροτεχνήματα και οι πυροβολισμοί στον αέρα, προκάλεσαν δύο θανάτους.

    Στο Άμστερνταμ, δύο γιγάντιες (14 μέτρα) φουσκωτές κούκλες, ένας άνδρας και μια γυναίκα ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, περπάτησαν ο ένας προς τον άλλον για να φιληθούν ακριβώς τα μεσάνυχτα υπό το βλέμμα χιλιάδων θεατών.

    Στη Βιένη, ο “Χορός του Αυτοκράτορα” άνοιξε στο αυτοκρατορικό χειμερινό ανάκτορο των Αψβούργων, το Χόφμπουργκ, την παραδοσιακή εποχή των βιενέζικων χορών, ενώ στο Βελιγράδι, χιλιάδες άνθρωποι εγκαινίασαν, με πυροτεχνήματα, την πρώτη γέφυρα που κατασκευάστηκε στην πρωτεύουσα έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια.

    Οι εορτασμοί αυτοί ήταν η ευκαιρία για την Ευρώπη να γυρίσει σελιδα από ένα “annus horribilis” που σημαδεύτηκε από την αμφισβήτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και την απειλή μιας ύφεσης. Στα παραδοσιακά μηνύματά τους για το Νέο Έτος οι ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν τους συμπατριώτες τους να απαντήσουν στην πρόκληση της κρίσης.

Στη Μόσχα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τη ρίψη πυροτεχνημάτων στην Κόκκινη Πλατεία. Στο Βερολίνο, 400.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ακούσουν τους δώδεκα κτύπους του μεσονυχτίου και να γιορτάσουν με σαμπάνια τη νέα χρονιά.

Η αμερικανική ήπειρος έκλεισε τους εορτασμούς για το Νέο Έτος, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι γιόρτασαν τον ερχομό του 2012 στη Νέα Υόρκη, έπειτα από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, που προσπάθησε να ξεχάσει για μια νύχτα την κρίση του ευρώ και την ύφεση.

    Τα παραδοσιακά μηνύματα των αρχηγών κρατών είχαν εφέτος για πολλούς από αυτούς εκλογικές συνδηλώσεις, καθώς προεδρικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το 2012 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και τη Γαλλία κυρίως.

    Στη Νέα Υόρκη, με έναν καιρό ιδιαίτερα ήπιο, η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα έριξε στην Τάιμς Σκουέρ, ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, την πολύχρωμη κρυστάλλινη σφαίρα η οποία κατεβαίνει από έναν πυλώνα μέσα σε 60 δευτερόλεπτα, μια παράδοση που κρατάει περισσότερο από έναν αιώνα.

  

Στη Βραζιλία, αντίθετα, η βροχή εμπόδισε τους εορτασμούς στο Ρίο ντε Ζανέιρο: η ρίψη πυροτεχνημάτων στην παραλία της Κοπακαμπάνα διαταράχθηκε από ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και του Καναδά, το Νέο Έτος ήρθε στις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε