Σάββατο, 20 Απρ.
18oC Αθήνα

Πουλήθηκαν 13,8 εκατ. αυτοκίνητα και μόνο ένα… Prius!

REUTERS
Οι Κινέζοι δεν είναι οικολόγοι και φαίνεται στα… αυτοκίνητα τους. Πέρσι πουλήθηκαν στην χώρα 13,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Μέσα σε όλα αυτά ήταν μόλις ένα υβριδικό Toyota Prius

Αυτό που αποκαλούμε «οικολογική συνείδηση» φαίνεται πως κοιμάται στην Κίνα, την πρώτη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο. Ενώ το 2010 πουλήθηκαν στη χώρα αυτή 13,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, πουλήθηκε μόνον ένα Toyota Prius, το αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρείας που έχει επιβληθεί σε άλλες χώρες ως το υβριδικό όχημα αναφοράς. Σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν», η αποτυχία του Prius δεν οφείλεται στο ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά μάλλον στην αδιαφορία των Κινέζων για τα ηλεκτρικά ή τα υβριδικά οχήματα.
 
Ο κινέζος αυτοκινητιστής προτιμάει τα κλασικά, λιγότερο ακριβά αυτοκίνητα, τα οποία θεωρεί επίσης πιο αξιόπιστα από τα υβριδικά. Και του αρέσουν τα μεγάλα οχήματα: το 2010, πουλήθηκαν 850.000 οχήματα 4×4, εκ των οποίων 425 Hummer – το βενζινοβόρο που προήλθε από ένα όχημα του αμερικανικού στρατού.
 
Οι κυβερνητικές επιδοτήσεις, που ανέρχονται σε 6.000 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τις πωλήσεις. Οι κινεζικές αρχές θα ήθελαν πάντως να δουν ως το 2015 ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας. Και αυτό είναι το ελάχιστο: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2030 θα κυκλοφορούν στην Κίνα όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν σε όλο τον κόσμο το 2000, δηλαδή περισσότερα από 650 εκατομμύρια – έναντι των 71 εκατομμυρίων που κυκλοφορούν σήμερα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε