Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πουλήθηκε το τηλέφωνο με το οποίο ο Χίτλερ “έσπειρε” τον όλεθρο [pics]

Πουλήθηκε το τηλέφωνο με το οποίο ο Χίτλερ “έσπειρε” τον όλεθρο [pics]

Το κόκκινο τηλέφωνο του Αδόλφου Χίτλερ, “το πιο καταστροφικό όπλο της Ιστορίας” σύμφωνα με τον Alexander Historical Auctions, πωλήθηκε 243.000 δολάρια στην δημοπρασία που διοργάνωσε χθες ο αμερικανικός οίκος στο Τσέζαπικ Σίτι του Μέριλαντ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο οίκος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα ή την εθνικότητα του αγοραστή, ο οποίος παρακολουθούσε τη δημοπρασία τηλεφωνικά.

Η συσκευή, η οποία βρέθηκε μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, φέρει χτυπημένο το όνομα του Αδόλφου Χίλτερ και έναν αγκυλωτό σταυρό, σύμβολο του Τρίτου Ράιχ. Η τιμή εκκίνησης ήταν 100.000 δολάρια. Η εκτίμηση έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη “σπανιότητα και τη μοναδικότητα” του αντικειμένου, διευκρίνισε ο Αντρέας Κόρνφελντ, του οίκου Alexander.

Η δημοπρασία περισσοτέρων από 1.000 αντικειμένων ήταν προσβάσιμη τηλεφωνικά σε αγοραστές από όλο τον κόσμο.

Με το τηλέφωνο αυτό, το οποίο έδωσε στον Χίλτερ η Βέρμαχτ, ο στρατός του Τρίτου Ράιχ, ο αρχηγός των ναζί έδωσε τις περισσότερες εντολές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τον Alexander Historical Auctions.

Το τηλέφωνο περιήλθε στην κατοχή του Βρετανού πρώην ταξίαρχου Ραλφ Ρέινερ που μετέβη στο Βερολίνο στις αρχές Μαΐου του 1945, την επομένη της συνθηκολόγησης της Γερμανίας, και στον οποίο σοβιετικοί αξιωματικοί το πρόσφεραν ως αναμνηστικό, το οποίο έκτοτε φύλαγε ο γιος του.

Έπειτα από 70 και πλέον χρόνια, το κόκκινο χρώμα του τηλεφώνου Siemens με το καντράν ξεθώριασε και πλέον φαίνεται το αρχικό μαύρο χρώμα της συσκευής από βακελίτη.

Πρόκειται “πιθανόν”, δηλώνει ο οίκος, για το “πιο καταστροφικό όπλο όλων των εποχών, που έστειλε στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ήταν η φορητή συσκευή καταστροφής που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ μέσα στα αυτοκίνητα, τα τραίνα, τα γενικά αρχηγεία, έως και τις τελευταίες απελπισμένες ημέρες” του ναζιστικού καθεστώτος.

Μια πορσελάνινη φιγούρα σκύλου Δαλματίας, επίσης του Χίλτερ, πωλήθηκε 24.300 δολάρια σε άλλον αγοραστή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε