Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πουλούσε στο στρατό βοδινό αλλά ήταν… χοιρινό!

REUTERS
REUTERS
Πληρωνόταν μάλιστα για τιμή βοδινού που είναι πολύ πιο ακριβό ενώ τους προμήθευε με χοιρινό κρέας.

Συμφώνησε να προμηθεύει τον κυπριακό στρατό με βοδινό κρέας, πληρωνόταν για βοδινό αλλά τους έδινε και μάλιστα κάπρους και χοιρομητέρες. Αυτό συνέβαινε για μεγάλο διάστημα, κάποιες πληροφορίες μιλούν για ολόκληρο χρόνο, μέχρι πριν από μερικές μέρες, που έγινε έλεγχος από τον στρατιωτικό κτηνίατρο. Έκπληκτος ο κτηνίατρος διαπίστωσε ότι στα ψυγεία στρατοπέδων έφταναν ποσότητες χοιρινού κρέατος, αντί βοδινού που αναγραφόταν στα τιμολόγια.
 
Δηλαδή, το υπουργείο Άμυνας πλήρωνε για να αγοράζει βοδινό και στα μαγειρεία των στρατοπέδων και στα στομάχια των φαντάρων κατέληγε χοιρινό κρέας κάπρου. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις προσφορές που προκηρύσσει το υπουργείο Άμυνας, καταναλώνονται πέραν των 120.000 τόνων βοδινού κρέατος.
 
Πιο συγκεκριμένα, προμηθεύονται στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου γύρω στους 40.000 τόνους ωμοπλάτη (chuckand blade), 41.000 τόνους φιλετάκια (Striplom) και 41.000 τόνους ρολό (Cube Roll). Η διαφορά μεταξύ του βοδινού και του χοιρινού είναι τόσο στην τιμή όσο και στην ποιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το χοιρινό πωλείται από €2,15 – €2,30 ενώ το βοδινό ανάλογα με το είδος από €2,95 μέχρι €5,97.
 
Όπως γράφει ο “Φιλελεύθερος” ο κτηνίατρος του στρατού στη συνέχεια ενημέρωσε το υπουργείο, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε βοήθεια από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Προκειμένου να εξεταστεί με επιστημονικό τρόπο το είδος του κρέατος, το Κτηνιατρείο συμβούλευσε το ΥΠΑΜ να στείλει δείγματα σε διεθνώς αναγνωρισμένο και εξειδικευμένο εργαστήριο. Στάλθηκαν δείγματα σε εργαστήριο κράτους μέλους της ΕΕ για περαιτέρω εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι προκαταρκτικές εξετάσεις κατέδειξαν ότι το κρέας που καταναλωνόταν στα στρατόπεδα ήταν από χοιρομητέρες και κάπρους.
 
Κρεοπώλες εξήγησαν ότι το κρέας από χοιρομητέρες και κάπρους μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με βοδινό. «Όταν το χοιρινό είναι από ζώα μεγάλης ηλικίας έχει κόκκινο χρώμα, όπως δηλαδή το βοδινό», ανέφεραν.
Το υπουργείο Άμυνας όταν ενημερώθηκε για το περιστατικό με τα κρέατα, επικοινώνησε με τον προμηθευτή, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε την προμήθεια χοιρινού αντί βοδινού, αλλά το απέδωσε σε λάθος των υπαλλήλων του.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε