Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Πούτιν: “Δεν ξέρω αν θα μείνω πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία”

Πούτιν: “Δεν ξέρω αν θα μείνω πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία”

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας και φαβορί των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως “δεν έχει αποφασίσει” αν θα παραμείνει πάνω από 20 χρόνια στην εξουσία, κάτι που θα ήταν “φυσιολογικό” αν οι Ρώσοι το ήθελαν.

Δήλωσε επίσης “ευτυχής” που υπάρχει αμφισβήτηση κατά του καθεστώτος του λέγοντας πως την θεωρεί μια “καλή εμπειρία”, πριν προσθέσει ότι “η πλειοψηφία” τον υποστηρίζει, μετέδωσαν σήμερα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Είμαι, για παράδειγμα, πολύ ευτυχής που υπάρχει αυτή η κατάσταση”, δήλωσε ο Πούτιν ερωτηθείς από ξένα μέσα ενημέρωσης για το πρόσφατο κύμα αμφισβήτησης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία.

“Αυτό σημαίνει πως οι αρχές, η εκτελεστική εξουσία και οι αντιπρόσωποι πρέπει να αντιδράσουν με ζωντάνια σ’ αυτό που συμβαίνει στη χώρα, στη διάθεση των ανθρώπων και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους”, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στην προεδρία για μια τρίτη θητεία μετά από εκείνες που ολοκλήρωσε από το 2000 ως το 2008, δήλωσε εντούτοις πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ρώσων, ακόμη και στις μεγάλες πόλεις και στους κόλπους της μεσαίας τάξης, όπου λέγεται πως η αντιπολίτευση είναι πιο δημοφιλής.

“Θεωρείτε πως εκεί η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εναντίον μου; Σε ποιες δημοσκοπήσεις; Απλώς έχω εκεί λιγότερους οπαδούς, αλλά αυτοί οι τελευταίοι είναι και πάλι η πλειοψηφία”, δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στους ξένους δημοσιογράφους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν μπορούσε να είναι το 2008 υποψήφιος για μια τρίτη προεδρική θητεία, είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών της Κυραικής και οι οπαδοί του υπολογίζουν σε μεγάλη νίκη του από τον πρώτο γύρο.

Το καθεστώς του αντιμετωπίζει ωστόσο μια χωρίς προηγούμενο αμφισβήτηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, οι οποίες σημαδεύτηκαν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και ανεξάρτητους παρατηρητές, από σημαντική νοθεία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 για να παραμείνει 24 χρόνια στην εξουσία, αλλά αυτή η προοπτική δεν θα τον σόκαρε.

“Θα ήταν φυσιολογικό, αν όλα πάνε καλά, αν αυτό θέλει ο κόσμος. Δεν θα ήταν φυσιολογικό αν ο κόσμος δεν θα το ήθελε, αν τα πράγματα πήγαιναν άσχημα, αν το πρόσωπο γατζωνόταν από την καρέκλα του και παραβίαζε το νόμο”, εξήγησε.

“Δεν ξέρω αν θέλω να βρίσκομαι στην εξουσία για είκοσι και κάτι χρόνια. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Προς το παρόν το θέμα είναι η εκλογή του προέδρου για τα έξι επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε