Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Πούτιν: Δεν θα απελάσω Αμερικανούς διπλωμάτες! Θα περιμένω τον Τραμπ

Πούτιν: Δεν θα απελάσω Αμερικανούς διπλωμάτες! Θα περιμένω τον Τραμπ

– Κάνει… πλάκα στον Μπαράκ Ομπάμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν! Τον χαρακτήρισε προβοκάτορα
– Δεν θα απελάσω κανέναν αμερικανό διπλωμάτη ως αντίποινα δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος
– Διεμήνυσε ότι θα… περιμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει την αναθέρμανση των σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ
– Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας του είχε προτείνει να απελάσει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες και να κλείσει δυο διπλωματικές αποστολές ως… αντίποινα στην απέλαση Ρώσων διπλωματών
– Αποτυχημένη, κακόβουλη και και κοντόφθαλμη είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση Ομπάμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ
– Και από τον Τραμπ… σιγή ιχθύος στο twitter

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά και τόσο… ψυχροπολεμικά, τότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τρολάρει και μάλιστα άγρια τον Μπαράκ Ομπάμα! Ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο αποφάσισε να μην απελάσει Αμερικανούς διπλωμάτες, ως απάντηση σε αντίστοιχη κίνηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, αλλά φρόντισε να του ρίξει και αλάτι στην πληγή: διεμήνυσε πως για την όποια απόφασή του σχετικά με τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις θα περιμένει να αναλάβει επίσημα καθήκοντα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ρωσία δεν θα απελάσει κανέναν ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για τη φημολογούμενη επίθεση Ρώσων χάκερ στις ΗΠΑ, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις από τη Ρωσία, αλλά δεν διευκρίνισε ποιές θα είναι αυτές. Επιτέθηκε στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας πως τα “μη φιλικά βήματα” από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι προβοκάτσια που στοχεύει στο να υπονομεύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Και διεμήνυσε πως για την όποια απόφαση, θα περιμένει την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα με βάση την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η πρόταση του… Λαβρόφ

Την τακτική οφθαλμόν αντί οφθαλμού υιοθέτησε πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Και το υπουργείο του πρότεινε νωρίτερα στον Ρώσο πρόεδρο να “απαντήσει” στην απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν 35 Ρώσους διπλωμάτες κατηγορώντας τους για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές με την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών και το “λουκέτο” σε δυο διπλωματικές αποστολές στην Ρωσία.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα απαξιωτικές εκφράσεις χρησιμοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απελάσει ρώσους διπλωμάτες.
“Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων … Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει…Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος”, αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχαροβα στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Αφού πλέκει το εγκώμιο του αμερικανού ΥΠΕΞ, η Ζαχάροβα συνεχίζει γράφοντας ότι “σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο. Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία”.

“Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα”, συνέχισε στο Facebook η Ζαχάροβα.

Με πληροφορίες από Sputnik και ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε