Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πούτιν: «Οι τρομοκράτες θα εξολοθρευτούν»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Να εξολοθρεύσει τους υπαίτιους της πολύνεκρης διπλής βομβιστικής επίθεσης στο μετρό της Μόσχας υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Καθολική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα.

«Διαπράχθηκε ένα έγκλημα που είναι τρομερό ως προς τις συνέπειές του και ειδεχθές ως προς τις μεθόδους του», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα σώματα ασφαλείας θα κάνουν το παν ώστε να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους εγκληματίες. Οι τρομοκράτες θα εξολοθρευτούν», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από το Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Παράλληλα, μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα, άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για την κατάσταση ασφαλείας στα δημοτικά μέσα συγκοινωνίας της Μόσχας. «Θα πρέπει να ρωτήσουμε το δήμαρχο Γιούρι Λουσκόφ», είπε, επιβεβαιώνοντας τις κακές σχέσεις της ανώτατης ρωσικής ηγεσίας με το δήμαρχο της Μόσχας και προτείνοντας να ενισχυθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και τα εγκατεστημένα συστήματα παρακολούθησης εντός του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί ως το τέλος στη Ρωσία, διεμήνυσε από την πλευρά του Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έδωσε εντολή να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς ολόκληρης της χώρας μετά την αιματηρή διπλή επίθεση στο μετρό της Μόσχας. «Πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες είναι καλά σχεδιασμένες, καθώς στόχος τους είναι να προκαλέσουν πολλά θύματα και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα», τόνισε ο Μεντβέντεφ.

Τη διπλή τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε ο πατριάρχης Κύριλλος,ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική και περιφρονητική προς το Θεό ενέργεια, που δεν πετυχαίνει τίποτε, εκτός από τον πόνο αθώων και θα τιμωρηθεί σε αυτή τη ζωή». Επίσης, καταδικαστικές δηλώσεις έκαναν ήδη το Συμβούλιο των μουφτήδων της Ρωσίας, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή των μουσουλμάνων της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την τρομοκρατία στο Κοράνι”, καθώς και ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κάλεσε σε πανστρατιά κατά της τρομοκρατίας.

Καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση που συγκλόνισε τη Μόσχα καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς, Φογκ Ράσμουσεν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Την πλήρη προσήλωση του Ευρωκοινοβουλίου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί καταδίκασε τις «ειδεχθείς» ενέργειες και διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την αλληλεγγύη της Γαλλίας σ΄ αυτή την τραγική δοκιμασία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον καταδίκασε τα τραγικά περιστατικά και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, ενώ στο ίδιο πνεύμα κυμάνθηκε και η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος εξέφρασε τα «ειλικρινή του συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και τις οικογένειες των θυμάτων».

Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις. Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την επίθεση στη Μόσχα και εξέφρασε «εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ρωσικών αρχών να φέρουν στη δικαιοσύνη τους δράστες αυτής της ειδεχθούς τρομοκρατικής επίθεσης». 

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε αποτροπιασμό και φρίκη για τις επιθέσεις σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε τις «στυγερές» επιθέσεις, οι οποίες όπως τόνισε, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι. «Τα τραγικά αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη συνεργασίας στο πλαίσιο ενός ευρέος αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, προς όφελος της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.

Να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο ζητά από τη διεθνή κοινότητα το Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του. «Η Συρία καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική πράξη και κρίνει σημαντικό να καθοριστούν σταθερές αρχές, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές της τρομοκρατίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου», τονίζει.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι κάθε τρομοκρατική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων είναι καταδικαστέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε «την τρομοκρατία που απειλεί όλη την ανθρωπότητα. Είμαστε στο πλευρό σας, ενωμένοι, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε