Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πραξικόπημα στη Γουινέα Μπισάου

Πραξικόπημα στη Γουινέα Μπισάου

Ο στρατός συνέλαβε τον πρωθυπουργό Γκόμες Ζούνιορ, υποστηρίζει η σύζυγός του.

Ο πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισάου Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ, η κατοικία του οποίου δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, έχει συλληφθεί από τους στρατιωτικούς και οδηγήθηκε “σε άγνωστη κατεύθυνση”, δήλωσε σήμερα η σύζυγός του.

“Τον συνέλαβαν χθες οι στρατιωτικοί. Κατόπιν τον έβαλαν σε ένα φορτηγάκι και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση”, είπε η Σαλόμε Γκόμες.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι προχώρησε στο πραξικόπημα προκειμένου να αποτρέψει μια “μυστική στρατιωτική συμφωνία” της κυβέρνησης με την Αγκόλα. “Τα χθεσινά γεγονότα είχαν ως αιτία το γεγονός ότι ανακαλύψαμε την ύπαρξη μιας μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που είχαν υπογράψει ο πρωθυπουργός Κάρλος Γκόμες Ζούνιορ και ο προσωρινός πρόεδρος Ραϊμούντο Περέιρα με την κυβέρνηση της Αγκόλας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που μεταδόθηκε από το δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας. “Η συμφωνία αυτή στοχεύει να νομιμοποιήσει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γουινέα-Μπισάου, με σκοπό να προστατεύσουν την κυβέρνηση σε περίπτωση κρίσης”, προστίθεται στο κείμενο.

Η λακωνική ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιος ασκεί την εξουσία στη Γουινέα-Μπισάου αφού τόσο ο Γκόμες Ζούνιορ όσο και ο Περέιρα παραμένουν άφαντοι.

Η στρατιωτική αποστολή της Αγκόλας (Missang) στη Γουινέα-Μπισάου έχει γίνει το μήλον της έριδας μεταξύ κυβέρνησης και στρατού τους τελευταίους μήνες. Ο στρατός υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκρυβε πως η δύναμη αυτή ενισχύεται ώστε οι αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα στρατιωτικό σώμα, αν παρουσιαστεί ανάγκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλας Τζορτζ Τσικότι επισκέφθηκε την Δευτέρα το Μπισάου και ανακοίνωσε ότι η Missang, που εστάλη στη Γουινέα-Μπισάου το 2011, θα αποσυρθεί σύντομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε