Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πράσινο φως από ΕΕ για Ισλανδία

Πράσινο φως από ΕΕ για Ισλανδία
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας με την πρόεδρος της Εσθονίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν. ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.06.2010 | 08:43
Πρώτη δημοσίευση: 15.06.2010 | 08:43

Μετά την πτώχευση της χώρας πριν από δύο χρόνια τον δρόμο για να μπει στους κόλπους της ΕΕ φαίνεται πως παίρνει η Ισλανδία

 
Την πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανοίξει η Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας στην Ισλανδία, εγκρίνοντας το αίτημα της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
 
Σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν το πράσινο φως στο Ρέικιαβικ. Το κείμενο όμως υπογραμμίζει την ανάγκη να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της οικονομίας της νησιωτικής χώρας, το τραπεζικό σύστημα της οποίας είχε καταρρεύσει μέσα σε μία νύκτα το 2008.
 
Για τη διαδικασία φαίνεται ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία ένταξης, καθώς Βρετανία και Ολλανδία θέλουν να εξασφαλίσουν την επίλυση των οικονομικών τους διαφορών με την Ισλανδία.
 
Όταν οι ισλανδικές τράπεζες κατέρρευσαν το 2008, η Βρετανία και η Ολλανδία εγγυήθηκαν τις καταθέσεις των πολιτών τους σε ισλανδικά ιδρύματα και απαιτούν από το Ρέικιαβικ «να τηρήσει τις υποχρεώσεις του» όπως ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
 
Η Ισλανδία ήταν διστακτική στο να ζητήσει ένταξη στην ΕΕ, αλλά τελικά υπέβαλε το αίτημα πέρυσι. Η χώρα, καλύτερα προετοιμασμένη από τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη και μέλος της ενιαίας αγοράς και της ζώνης Σένγκεν, ελπίζει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε 14 μήνες.
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook