Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πρέπει να λυθεί άμεσα το Παλαιστινιακό πρόβλημα για να έρθει η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή”

“Πρέπει να λυθεί άμεσα το Παλαιστινιακό πρόβλημα για να έρθει η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή”

Υπέρ της άμεσης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος τάχθηκε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ σε πανηγυρική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μηνύματα προς το Ισραήλ, να σταματήσει τον επικοισμό των παλαιστινιακών εδαφών και να προσέλθει στις νέες ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την άμεση και οριστική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, απηύθυνε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα της Παλαιστίνης, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης, τόνισε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

” Δύο ανεξάρτητα κράτη, το ένα πλάϊ στο άλλο, με μία ανεξάρτητη βιώσιμη Παλαιστίνη, στα αναγνωρισμένα της σύνορα, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και παράλληλα εγγυήσεις για το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.” Ετσι θα επιτευχθεί και θα διασφαλισθεί η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου και με τις παρεμβάσεις μας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δείχνουμε στο Ισραήλ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κι’ άλλο, για να λυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα, υποστήριξε. Πολλοί λαοί, μία γειτονία και κοινό μέλλον για όλους, είναι το όραμα μας για την ευρύτερη περιοχή, είπε χαρακτηριστικά ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Αναφερόμενος στην “Αραβική Ανοιξη” και στα γεγονότα που την συνοδεύουν, ο Αμπντάλα ΙΙ υποστήριξε ότι αυτά καταδεικνύουν ότι “ο αραβικός κόσμος ξύπνησε κι’ είναι έτοιμος ν’ αδράξει τις προκλήσεις, για την μετάβαση στη δημοκρατία”, αλλά επέστησε και την προσοχή στους ευρωβουλευτές ότι “υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αστάθεια και τις εσωτερικές συγκρούσεις που υπάρχουν ακόμη σε ορισμενες αραβικές χώρες”.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας υποστήριξε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς και τις οικονομίες των αραβικών κρατών, όπου οι στρατιές των ανέργων νέων αριθμούν πολλά εκατομμύρια.

Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε ούτε έναν νέο να πέσει στην απόγνωση της ανεργίας, κατέληξε σ’ αυτό το σημείο ο Αμπντάλα ΙΙ.

Αναφερόμενος, τέλος, στις δημοκρατικες μεταρρυθμίσεις που, με δική του πρωτοβουλία, προωθούνται στην Ιορδανία, ο ιορδανός μονάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο υπό διαμόρφωση Σύνταγμα της χώρας που, όπως διευκρινισε, περιέχει νέες διατάξεις, προβλέπει ενίσχυση των πολιτικών κομμάτων και διαχωρισμό εξουσιών, καθώς και νέα νομοθεσία για τα κόμματα και τις εκλογές. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το 2012, ως κομβικό έτος για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ιορδανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στη Γάζα για την Ημέρα των Παλαιστίνιων Κρατουμένων

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε