Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

“Προδότη Άσαντ στείλε τους στρατιώτες στο Γκολάν!”

Με το σύνθημα αυτό χιλιάδες Σύριοι έθαψαν τους νεκρούς της αιματηρής καταστολής της Παρσκευής. Το πρωί της Κυριακής βρίσκει πολλούς στα κρατητήρια του Άσαντ, καθώς όλη τη νύχτα γίνονταν συλλήψεις. Στους 112 οι νεκροί.

Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας ντυμένα με πολιτικά κι οπλισμένα με αυτόματα εισέβαλαν σε σπίτια στο προάστιο Χαράστα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, και συνέλαβαν πολλούς ακτιβιστές στην περιοχή, που είναι γνωστή ως Γούτα, στην παλιά πόλη της Δαμασκού.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και οπλοφόροι πιστοί στο Μπάαθ σκότωσαν τουλάχιστον 112 ανθρώπους τις τελευταίες δύο ημέρες, πυροβολώντας εναντίον πολιτών που συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν πολιτικές ελευθερίες την Παρασκευή και εναντίον των παρευρισκόμενων στις κηδείες τους μια ημέρα αργότερα.

Οι επιθέσεις ήταν οι αιματηρότερες, και οι διαδηλώσεις οι μεγαλύτερες, αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στην παραμεθόριο με την Ιορδανία, πριν από πέντε εβδομάδες.

«Μπασάρ αλ Άσαντ, προδότη, δειλέ, πάρε τους στρατιώτες σου και στείλε τους στο Γκολάν», φώναζαν διαδηλωτές χθες, καταγγέλλοντας το ότι η Δαμασκός έστειλε το στρατό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις του και όχι να απελευθερώσει τα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα του Ισραήλ, όπου η κατάσταση παραμένει ήρεμη μετά την εκεχειρία του 1974.

Ο Άσαντ ανακοίνωσε ότι αίρεται ο νόμος που επέβαλλε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αυτή την εβδομάδα – ένα μέτρο που ίσχυε αφότου το Μπάαθ κατέλαβε την εξουσία πριν 48 χρόνια -, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές και την διεθνή κοινότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε