Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προειδοποίηση Σόιμπλε για τα υπερχρεωμένα κράτη

Προειδοποίηση Σόιμπλε για τα υπερχρεωμένα κράτη
O γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προειδοποιεί τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες τους, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπενθυμίζει τους αυστηρούς όρους, με τους οποίους συνδέεται η πρωτοβουλία της «ευρωτράπεζας». «Θα υπερβούμε την κρίση εμπιστοσύνης του ευρώ μόνον εφόσον δεν χαλαρώσουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι «ακόμα οι αγορές δεν είναι βέβαιες ότι η ευρωζώνη θα αντέξει».

 
Με αυτό το δεδομένο, θα ήταν ένα σοβαρό λάθος εάν η απόφαση της ΕΚΤ παρερμηνευόταν ως μήνυμα για τη χαλάρωση των προσπαθειών, επισήμανε ο κ. Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ότι «το αντίθετο ισχύει». Τα προβλήματα της ευρωζώνης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εκεί όπου δημιουργούνται, δηλαδή στα κράτη-μέλη. Αυτά θα πρέπει «να συνεχίσουν να εκτελούν τις υποχρεώσεις τους, να μειώσουν τα ελλείμματά τους, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση τις απαιτούμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στην ευρωζώνη», εξηγεί ο γερμανός υπουργός.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της ΕΚΤ, λέγοντας ότι η τράπεζα «έμεινε στο παρελθόν προσηλωμένη στην εντολή της». Για τον λόγο αυτόν θεωρεί δεδομένο ότι το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. Ο γερμανός υπουργός δεν παραλείπει ωστόσο να επαναλάβει ότι η νομισματική πολιτική δεν επιτρέπεται να εξυπηρετεί την χρηματοδότηση κρατών. «Αυτό το όριο δεν επιτρέπεται να το υπερβούμε», τονίζει.
 
Σε παρόμοιες δηλώσεις προέβη και ο φινλανδός υπουργός. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ στη „Süddeutsche Zeitung“: «Τη δεκαετία του ’90 βγήκαμε με ένα πρόγραμμα λιτότητας από μια βαθιά κρίση με τις δικές μας δυνάμεις, όταν και άλλες χώρες έκαναν ακριβώς το ίδιο», τόνισε ο κ. Στουμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε