Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Προειδοποίηση από ΗΠΑ στους Παλαιστινίους

REUTERS
Το αμερικανικό Κογκρέσο προειδοποιεί τους Παλαιστίνιους με διακοπή της βοήθειας αν ζητήσουν αναγνώριση στον ΟΗΕ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο προειδοποίησε μια ακόμη φορά τους Παλαιστίνιους ότι θα διακόψει τη χορήγηση βοήθειας αν επιμείνουν στη βούλησή τους να ζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ χωρίς προηγουμένως να υπάρχει διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.
 
Οι βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία (406 ψήφοι έναντι 6) υπέρ μιας απόφασης στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους Παλαιστίνιους μια εβδομάδα μετά την ομόφωνη έγκριση από τη Γερουσία ενός παρόμοιου μέτρου.
 
Η απόφαση που ψηφίστηκε χθες Πέμπτη, όπως και η προηγούμενη που είχε εγκριθεί από την άνω βουλή, ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εξετάσει μια αναστολή της αμερικανικής βοήθειας σε συνάρτηση με τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που θα υπογραφεί μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
 
“Οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας πρέπει να αποδοκιμάζει δημόσια και επίσημα την τρομοκρατία, να δεχτεί το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και να επαναβεβαιώσει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Ισραήλ”, αναφέρει απόφαση που κατατέθηκε από δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς βουλευτές.
 
Στο κείμενο επαναλαμβάνεται η αμερικανική υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών, “με ένα ισραηλινό κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό και ένα παλαιστινιακό κράτος δημοκρατικό και βιώσιμο που θα υπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση”.
 
Διατυπώνεται επίσης η προειδοποίηση “για σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την αμερικανική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους και την Παλαιστινιακή Αρχή”, αν οι τελευταίοι ζητήσουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ χωρίς να έχει διεξαχθεί διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.
 
Οι Παλαιστίνιοι είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν το καθεστώς του πλήρους μέλους στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
 
Οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, σύμμαχοι του Ισραήλ, είναι αντίθετες στο διάβημα αυτό. ‘Αλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία διατηρούν ανοικτή αυτή την επιλογή αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.
 
Η διεθνής κοινότητα θέλει να πιστεύει στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε νεκρό σημείο από το Σεπτέμβριο του 2010 και ασκεί πίεση στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς όμως αποτέλεσμα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε