Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Προειδοποιούν για μεγάλο σεισμό τους επόμενους 12 μήνες

Προειδοποίηση για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Κράιστστερτς της Νέας Ζηλανδίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες εξέδωσαν σεισμολόγοι.

Το Κράιστσερτς, το οποίο έχει πληγεί από δύο ισχυρούς σεισμούς από τον Σεπτέμβριο, έχει σχεδόν μία στις τέσσερις πιθανότητες να πληγεί και από έναν τρίτο μεγέθους έως 7 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.
 
Η προειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της πόλης και συμβούλους από σεισμολόγους της κρατικής ερευνητικής υπηρεσίας GNS Science σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη, έγραψε η τοπική εφημερίδα The Press.
 
Η είδηση δημοσιοποιήθηκε σε blog από την δημοτική σύμβουλο Σου Ουέλς, η οποία έγραψε: “Εκτιμάται τώρα ότι αναμένουμε μία μακροπρόθεσμη σεισμική ακολουθία.”
 
Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας και η περιοχή γύρω από αυτήν υπέστησαν εκτεταμμένες καταστροφές από τον σεισμό των 7.1 βαθμών στις 4 Σεπτεμβρίου, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν θύματα.
 
Στις 22 Φεβρουαρίου, 181 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό των 6.3 βαθμών, ο οποίος ήταν πιο επιφανειακός και το επίκεντρό του ήταν πιο κοντά στην πόλη.
 
Οι σεισμολόγοι της GNS Science προέβλεψαν ότι υπάρχουν πιθανότητες μεγαλύτερες από 90% να σημειωθεί σεισμός 5 με 6 βαθμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες και 23% σεισμός 6 με 7 βαθμών.
 
“Κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το αν θα είναι της κλίμακας Μερκάλι, για την σεισμική επιτάχυνση ή για το εστιακό του βάθος επομένως μπορείτε να εκτιμήσετε αυτά τα δεδομένα γι αυτό που είναι,” έγραψε η Ουέλς.
 
Περίπου 900 κτίρια στην πόλη κρίθηκαν κατεδαφιστέα εξαιτίας των σεισμών και η Επιτροπή Σεισμών, η οποία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις για τις ζημιές από τους σεισμούς, έχει δεχτεί περισσότερες από 344.000 αιτήσεις.
 
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τους δύο σεισμούς και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν μακράν τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε