Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρόγραμμα λιτότητας και στους Πορτογάλους

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ πρόγραμμα λιτότητας και σταθερότητας για την οικονομία της χώρας.
 

 

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπεραμύνθηκε το προγράμματος λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, χαρακτηρίζοντάς το “δίκαιο και ισότιμο”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα μέτρα, που φιλοδοξούν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα στο 2,8% έως το 2013, θα αποτελέσουν αντικείμενο “πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης”.
 
“Το πρόγραμμα συντάχθηκε με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας στην αναδιανομή του πλούτου”, τόνισε ο Σόκρατες σε συνέντευξη Τύπου.
 
“Δεν θα υπάρξει αύξηση στη φορολογία, εκτός από τα εισοδήματα άνω των 150.000, που θα φορολογηθούν με 45%”, τόνισε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τα μέτρα για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και τη μείωση της φοροαπαλλαγής για τα μεγάλα εισοδήματα και επιχειρήσεις.
 
“Το φορολογικό σύστημα που είχαμε ευνοούσε τα υψηλά εισοδήματα. Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν την αδικία”, τόνισε ο Σόκρατες.
 
Το σχέδιο λιτότητας, που θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για ψήφιση στο Κοινοβούλιο στις 25 Μαρτίου, είναι “ένα πρόγραμμα εστιασμένο στη μείωση των δαπανών του κράτους σε όλους τους τομείς. Οι κρατικές επιχορηγήσεις θα είναι πιο εκλεκτικές, με τη δημιουργία οροφών και προϋποθέσεων χορήγησης”, τόνισε ο Σόκρατες, ο οποίος ξεκίνησε από χθες σειρά διαβουλεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε