Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρώην Βρετανός υπουργός “καίει” τον Τ. Μπλέρ

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπλέρ
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπλέρ, Τζεφ Χουν ΦΩΤΟ REUTERS

Αποκάλυψε σε επιτροπή που εξετάζει την εμπλοκή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν είχαν ούτε εξοπλισμό όταν πήγαν στον πόλεμο.

Σε “βατερλώ” για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ φαίνεται ότι εξελίσσεται η συνεδρίαση της επιτροπής που μελετά λάθη και παραλείψεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και οι καταθέσεις πρώην στελεχών της κυβέρνησης του που αποκαλύπτουν στοιχεία-φωτιά.  

Την Τρίτη ο πρώην υπουργός Άμυνας, Τζεφ Χουν κατέθεσε ότι ο Μπλέρ τον υποχρέωσε να καθυστερήσει να αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό για τους στρατιώτες, καθώς δεν ήθελε να παραδεχτεί δημοσίως ότι η Βρετανία ετοιμαζόταν για πόλεμο στο Ιράκ.

“Όταν πήγαμε σε συσκέψεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και είπα ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα μας απάντησαν: ηρεμήστε δεν μπορείτε να αναλάβετε δράση τώρα, καθώς η διπλωματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη” είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας αναφορικά με το γιατί οι στρατιώτες δεν πήραν τον κατάλληλο εξοπλισμό. 

Όπως εξήγησε ο Χουν οι στρατιώτες που πήγαν στον πόλεμο του Ιράκ τον Μάρτιο του 2003 δεν είχαν καν τις κατάλληλες μπότες και στολές. “Το ξεκάθαρο επιχείρημα του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ήταν ότι αν μας έβλεπαν να ετοιμαζόμαστε απροκάλυπτα για πόλεμο. αυτό θα επηρέαζε την ικανότητα μας να εξασφαλίσουμε μία λύση μέσω του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι ο Τόνι Μπλέρ μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητούσε διπλωματική λύση με το Ιράκ.

Να σημειωθεί ότι την  Πέμπτη ενώπιον της επιτροπής θα παρουσιαστεί ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο και στις 29 Ιανουαρίου ο Τόνι Μπλερ. 

Βρετανική υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε