Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρώην εκδότης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση

Πρώην εκδότης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση

Ένας πρώην εκδότης περιοδικού στην Ταϊλάνδη φυλακίστηκε σήμερα για 10 χρόνια μετά την καταδίκη του για προσβολή της βασιλικής οικογένειας της χώρας βάσει του νόμου περί εσχάτης προδοσίας, προκαλώντας την αντίδραση διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ΕΕ.

Ο Σομγιότ Προυεκσακασεμσούκ κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση άρθρων που δυσφημούσαν τον βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι το 2010 όταν ήταν εκδότης ενός περιοδικού που πρόσκειτο στον αυτοεξόριστο πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα.

“Ο κατηγορούμενος είναι ένας δημοσιογράφος ο οποίος είχε το καθήκον να ελέγξει τα γεγονότα σε αυτά τα άρθρα προτού τα δημοσιεύσει. Γνώριζε ότι το περιεχόμενο δυσφημούσε την μοναρχία, αλλά επέτρεψε εντούτοις την δημοσίευσή τους”, δήλωσε ένας δικαστής κατά την ανακοίνωση της καταδίκης του Σομγιότ.

Το περιοδικό, ο αγγλικός τίτλος του οποίου είναι “Φωνή του Τακσίν”, σε ένα λογοπαίγνιο που σημαίνει “Φωνή των Καταπιεσμένων”, έκλεισε λίγο πριν από την σύλληψη του Σομγιότ, δήλωσε η Θίντα Θαουόρνσεθ, στέλεχος του κινήματος υπέρ του Τακσίν “Κόκκινα Πουκάμισα”.

Η αποστολή της ΕΕ στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι η ετυμηγορία και η καταδίκη αυτή υπονομεύει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

“Ταυτοχρόνως επηρεάζει την εικόνα της Ταϊλάνδης ως μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή αφορά “περισσότερο την ισχυρή υποστήριξη του Σομγιότ για την τροποποίηση του νόμου περί εσχάτης προδοσίας παρά οποιοδήποτε κακό επιφέρει η μοναρχία”.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι αυτός ο νόμος περί εσχάτης προδοσίας χρησιμοποιείται από την ισχυρή ελίτ της Ταϊλάνδης για να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένων των υποστηρικτών των οργανώσεων υπέρ του Τακσίν.

Η πρωθυπουργός της χώρας Γινγκλάκ Σιναουάτρα, αδελφή του Τακσίν, είχε δεσμευτεί για την τροποποίηση του νόμου αυτού κατά την προεκλογική της εκστρατεία το 2011, αλλά ανέκρουσε πρύμναν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, προκαλώντας τον διχασμό των υποστηρικτών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διέδιδε φήμες για τον βασιλιά και κατέληξε στη… φυλακή!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε