Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Πρώην χουντικός δείχνει τη CIA για πολιτική δολοφονία

Πρώην χουντικός δείχνει τη CIA για πολιτική δολοφονία

Ο αρχηγός της μυστικής αστυνομίας επί δικτατορίας Πινοτσέτ στη Χιλή δήλωσε ότι η CIA και όχι αυτός έδωσε εντολή για πολιτική δολοφονία.

Ο Μανουέλ Κοντρέρας, υποστήριξε ότι η αμερικανική CIA έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του αρχιστράτηγου Κάρλος Πρατς και της συζύγου του, το 1974, στο Μπουένος Άιρες.

“Η CIA έδωσε τη διαταγή για τη δολοφονία του στρατηγού Πρατς”, δήλωσε ο Κοντρέρας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή σε κάθειρξη 17 ετών.

Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Dina), της μυστικής υπηρεσίας του χιλιανού στρατιωτικού καθεστώτος, ενώ πρόσθεσε ότι “λυπάται πολύ” για το θάνατο του αρχιστράτηγου, ο οποίος ήταν και καθηγητής του στη Στρατιωτική Ακαδημία…

“Δεν σκοτώσαμε κανέναν, που δεν ήταν τρομοκράτης (…) Δε διέταξα το θάνατο κανενός. Εάν υπήρχε κάποιος τρομοκράτης που αγωνιζόταν εναντίον μας (…) τότε θα τον σκοτώναμε, ή θα πεθαίναμε (…) Δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα”, διαβεβαίωσε ο Κοντρέρας, δηλώνοντας “υπερήφανος” επειδή “εξάλειψε την τρομοκρατία από τη Χιλή”.

Την περίοδο της δικτατορίας του Πινοτσέτ σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν 3.000 άνθρωποι, κυρίως αντίπαλοι του στρατιωτικού καθεστώτος, που ανήλθε στην εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 μετά την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Πρατς και η σύζυγός του σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό τους στο Μπουένος Άιρες, όπου ζούσαν εξόριστοι.

Ο Κοντρέρας πάσχει από καρκίνο, ενώ είναι και διαβητικός, κρατείται δε στις στρατιωτικές φυλακές. Συνολικά, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 400 ετών για περίπου 40 υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε