Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Διάβασαν το Κοράνι και προσευχήθηκαν στην Αγιά Σοφιά [vids]

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: Διάβασαν το Κοράνι και προσευχήθηκαν στην Αγιά Σοφιά [vids]

– Έκαναν ξανά τζαμί την Αγιά Σοφιά οι Τούρκοι
– Τελετή για τη νύχτα του Καντίρ με ανάγνωση του Κορανίου και προσευχή
– Ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση
– Παρών συνεργάτης του Μπιναλί Γιλντιρίμ
– Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη πρόκληση – Η Τουρκία να δείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας»

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα 24ωρα από τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και μάλιστα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και οι Τούρκοι προχωρούν σε ακόμη μια πρόκληση: διάβασαν το Κοράνι και προσευχήθηκαν μέσα στην Αγιά Σοφιά.

Η νέα πρόκληση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (21.06.2017) και μάλιστα φρόντισαν να μεταδοθεί και από την κρατική τηλεόραση. Η ανάγνωση του Κορανίου και η προσευχή έγιναν παρουσία επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας.

Δείτε video

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν την Αγιά Σοφιά για προπαγανδιστικούς λόγους. Ο Ερντογάν δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία του να μετατρέψει τον Ναό, που εδώ και χρόνια είναι Μουσείο και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, σε τζαμί.

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να στείλουν… ιμάμη να διαβάζει το Κοράνι και να προσεύχεται καθημερινά έως τις 7 Ιουλίου και επίσης αυτό καλυπτόταν από την κρατική τηλεόραση (TRT Diyanet)!

Δείτε το video

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2016, οι Τούρκοι είχαν διορίσει Ιμάμη (!) και μάλιστα 81 χρόνια αφού η Αγιά Σοφιά μετατράπηκε σε Μουσείο!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, καταδικάζει τη νέα πρόκληση των Τούρκων, υπενθυμίζει ότι η Αγιά Σοφιά είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και η συμπεριφορά αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει».

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας (…) Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Το πλήρες κείμενο

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε