Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Προκλητικός κι αμετανόητος ο δολοφόνος της Τζο Κοξ! Ο Τόμας Μέιρ αντί ονόματος είπε στο δικαστήριο: “Θάνατος στους προδότες! Ελευθερία στη Βρετανία”!

Σκίτσο του Τόμας Μέιρ κατά την παρουσία του στο δικαστήριο / Φωτό: Reuters
Σκίτσο του Τόμας Μέιρ κατά την παρουσία του στο δικαστήριο / Φωτό: Reuters

– Στον… δικό του κόσμο φαίνεται να είναι ο φερόμενος ως δολοφόνος της Βρετανίδας βουλευτή, Τζο Κοξ!
– Ο Τόμας Μέιρ οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και όταν του ζητήθηκε να δηλώσει το όνομά του είπε: “Το όνομα μου είναι, θάνατος στους προδότες. Ελευθερία στη Βρετανία”!
– Του έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου
– Αλαλούμ με τις δημοσκοπήσεις για το Brexit μετά την στυγερή δολοφονία

Ο 52χρονος Τόμας Μέιρ κατηγορείται για την δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ και δείχνει πως -τουλάχιστον- δεν φαίνεται να έχει επίγνωση της πραγματικότητας. Η αντίδρασή του ενώπιον των δικαστικών αρχών είναι σοκαριστική.

“Μούδιασμα” από την δήλωσή του

Όταν ρωτήθηκε για το όνομά του σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο Τόμας Μέιρ δήλωσε: “Το όνομα μου είναι, θάνατος στους προδότες. Ελευθερία στη Βρετανία“.

Ο Τόμας Μέιρ παρουσιάστησε στο Δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κοξ, που προκάλεσε σοκ στη Βρετανία, ενώ είχε ως πολιτική συνέπεια της διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, αναφορικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Μέιρ βαρύνεται με την κατηγορία της δολοφονίας της Κοξ, αλλά και με κατηγορίες σχετικές με την κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά κι άλλου επιθετικού όπλου. 

Νέες δημοσκοπήσεις φέρνουν τα πάνω – κάτω

Την ίδια ώρα, η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προηγείται κατά σχεδόν επτά μονάδες έναντι εκείνης για την έξοδό της από την 28μελή Ένωση, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την BMG για την εφημερίδα The Herald, φαίνεται πως η πλευρά της “παραμονής” προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% εκείνης της “εξόδου”.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν “δεν γνωρίζω”. Ωστόσο, σε μία άλλη, διαδικτυακή δημοσκόπηση της BMG, το στρατόπεδο της “εξόδου” προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% εκείνου της “παραμονής”.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αναστείλουν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Η δημοσκόπηση της BMG αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω της δολοφονίας της Κοξ.

Παράλληλα, η πιθανότητα μιας βρετανικής ψήφου για την παραμονή στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, μειώθηκε στο 65% σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχήματα του διαδικτυακού Betfair.

Η ίδια πιθανότητα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, έπεσε στο 60% την Πέμπτη, για ν’ αυξηθεί στο 67% χθες.

Παρά το γεγονός ότι τα γραφεία στοιχημάτων στη Βρετανία, αφήνουν να εννοηθεί ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια αμφιλεγόμενη εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά, αλλά και την τελική επιλογή ψήφου, που θα κάνουν οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Τι πιστεύει η αστυνομία

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία θεωρεί πως η Τζο Κοξ ήταν θύμα “στοχευμένης επίθεσης”. Οι αστυνομικές αρχές σημείωσαν ότι οι έρευνες που είναι σε εξέλιξη για τη δολοφονία της 41χρονης Κοξ στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη “ακροδεξιού εξτρεμισμού”, εξετάζοντας ωστόσο και τα πιθανά ψυχολογικά προβλήματα του βασικού υπόπτου, όπως είπε η Ντι Κόλινς, η προσωρινή αρχηγός της αστυνομίας του Γουέστ Γιορκσάιρ, στη βόρεια Αγγλία.

Η Κοξ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε την Πέμπτη από έναν άνδρα που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

“Είμαστε ενήμεροι για τις εικασίες που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις σχέσεις του υπόπτου με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αυτή είναι μια σαφής γραμμή που ακολουθούμε στην έρευνα”, ανέφερε η Κόλις στην ανακοίνωσή της.

Η αστυνομία γνωρίζει επίσης όσα γράφονται στον Τύπο για τους δεσμούς του με ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις “που επίσης αποτελούν προτεραιότητα στις έρευνες, οι οποίες θα μας βοηθησουν να καθορίσουμε το κίνητρο της επίθεσης εναντίον της Τζο”, συνέχισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε