Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Προκλητικός ο τούρκος υπ.Οικονομίας: “ Πού ήταν η ΕΕ όταν η Ελλάδα ξόδευε αυτά τα χρήματα”

Προκλητικός ο τούρκος υπ.Οικονομίας: “ Πού ήταν η ΕΕ όταν η Ελλάδα ξόδευε αυτά τα χρήματα”
Σε πρωτοφανείς, σε προκλητικότητα και σε ειρωνικό τόνο, δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προβαίνει ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η ΕΕ θερίζει αυτά που έσπειρε, καθώς η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήλθε από τη μία ημέρα στην άλλη» τονίζει ο Τούρκος υπουργός, θέτοντας το ερώτημα «Πού ήταν η ΕΕ όταν η Ελλάδα ξόδευε αυτά τα χρήματα, ήταν σε διακοπές, σε ηλιοθεραπεία;», διατεινόμενος πως η ΕΕ θα έπρεπε καλύτερα να είχε ασχοληθεί με την Ελλάδα και όχι με την Τουρκία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι πολιτικοί που ήταν επικριτικοί απέναντι στην Τουρκία, όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έχουν βγει, στο μεταξύ, σε σύνταξη και πηγαίνουν για ψάρεμα.
 
Ο ίδιος καταγγέλλει την ΕΕ για έλλειψη ειλικρίνειας και για υποκρισία απέναντι στην Τουρκία εδώ και 50 χρόνια, «δείχνοντάς της την πλάτη», παρόλο που η χώρα του, σε αντίθεση με τις περισσότερες κοινοτικές χώρες, πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όμως, κατά τον υπουργό της Άγκυρας, «θα έλθει η ημέρα που η ΕΕ θα μας εκλιπαρεί να ενταχτούμε ως μέλος, αλλά τελικά εμείς θα αποφασίσουμε, αν θέλουμε να ενταχτούμε ή όχι».
 
«Η Τουρκία έχει δικαίωμα για μια ένταξη στην ΕΕ και δεν θα παραιτηθεί από αυτό το δικαίωμα» συνεχίζει, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν διανοείται να αποσύρει την αίτηση ένταξης, ωστόσο, μένει ανοικτό, όπως σημειώνει, αν μέχρι την πραγματοποίηση της ένταξης θα υπάρχουν ακόμη η ΕΕ και το ευρώ, καθώς ο καθένας βλέπει σε ποιά κατάσταση βρίσκεται τώρα η ΕΕ.
 
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, προβάλλοντας τα «επιτεύγματα» της χώρας του, απαριθμεί πως η Τουρκία μείωσε μέσα στην τελευταία δεκαετία το χρέος της από το 73% σε 39%, πως στην κρίση καμία τουρκική τράπεζα δεν κινδύνευσε, τα χρέη απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μειώθηκαν στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, τον περασμένο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν στο 8,5%, τη στιγμή που στην Ευρώπη ήταν στο 1,5%, ενώ αν η Τουρκία ήταν μέλος της ΕΕ, το ποσοστό αυτό θα έφτανε στο 1,8%.
 
Διερωτώμενος, γιατί να θέλει τότε η Τουρκία την ένταξη, απαντά χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίζουμε να εκνευρίζουμε τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν την ΕΕ σε μια λέσχη Χριστιανών και να αφήσουν έξω την Τουρκία, κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε».
 
Ο Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν επισημαίνει στη συνέντευξη την ελκυστικότητα της Τουρκίας ως εμπορικός εταίρος και για την Αυστρία, λέγοντας πως τον προηγούμενο χρόνο οι Αυστριακοί υπήρξαν με ένα ποσό 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο ισχυρότερος ξένος επενδυτής, επενδύοντας στη χώρα του διότι είναι εξαιρετικά ευφυείς και διορατικοί, αλλά και βλέποντας την τουρκική πολιτική αξιοπιστία και έχοντας εμπιστοσύνη σε αυτή.
 
 
Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι θα συνεχιστούν επιπλέον οι αυστριακές επενδύσεις στην Τουρκία, αλλά για να είναι κάτι σίγουρο, υπογράμμισε, θα πρέπει να προηγηθούν οι σχετικές υπογραφές. Πάντως, κατά την άποψή του, οι επενδυτές δεν έχουν καμία εναλλακτική επιλογή πέραν της Τουρκίας.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε