Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Προς εκτόνωση η κρίση στις αερομεταφορές

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στις αερομεταφορές μετά από έξι ημέρες προβλημάτων, ταλαιπωρίας, χάους και οικονομικού κόστους λόγω της ηφαιστειακής τέφρας.

Σύμφωνα με το Eurocontrol, η ζώνη απαγόρευση πτήσεων αγγίζει ένα τμήμα του εναέριου χώρου στο βόρειο τμήμα της Αγγλίας και ένα τμήμα της Ιρλανδίας, ενώ μια δεύτερη βρίσκεται στον Ατλαντικό και επεκτείνεται από την Γροιλανδία έως το μέσο της Ισπανίας και πλησιάζει τον Καναδά.

Η απαγόρευση των πτήσεων αφορά πτήσεις που γίνονται σε υψόμετρο 20.000 πόδια γιατί η ηφαιστειακή τέφρα στο ύψος αυτό είναι δέκα φορές ανώτερη του φυσιολογικού. Οι πιλότοι έχουν ενημερωθεί και μπορούν να πετούν κάτω από τα 20.000 πόδια.

Αντίθετα, κανένα από τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε βρίσκεται σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Όλες οι χώρες μέλη του Eurocontrol έχουν ενημερωθεί για τις προσεχείς απαγορεύσεις πτήσεων (38 χώρες εκ των οποίων οι 27 κράτη μέλη της ΕΕ) και θα ενημερώνονται ανά έξι ώρες για τυχόν αλλαγές.

Το Eurocontrol τονίζει πως εναπόκειται στο κάθε κράτος να αποφασίζει εάν θα κλείσει τα αεροδρόμιά του ή θα επιτρέπει ή όχι κάποιες πτήσεις. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα του εναέριου χώρου τους, άλλες πάλι όχι. Η British Airways ανακοίνωσε πως υπό το φόβο για επιδείνωση του ηφαιστειακού νέφους ακυρώνει όλες τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Η Air France ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι ξεκινά από την Τετάρτη κατά 100% όλες τις διεθνείς πτήσεις, μεγάλων αποστάσεων. Οι υπόλοιπες πτήσεις της εταιρίας εντός της Ευρώπης, κυρίως στη βόρεια και βορειοανατολική Ευρώπη προς το παρόν δε θα πραγματοποιούνται. 

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ώρες το μεγαλύτερο μέρος του εναερίου χώρου της, που παρέμενε κλειστός εξ αιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία. Η Βρετανία αποτελεί το σημαντικότερο διεθνώς κομβικό σημείο στις εναέριες κυκλοφορίες.

” Τα αεροδρόμια θα επαναλειτουργήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες και οι αεροπορικές εταιρίες είναι τώρα ελεύθερες να προγραμματίσουν αναλόγως τις πτήσεις τους”, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Αντριου Αντονις. 

Επίσης το υπουργείο Μεταφορών της Ολλανδίας ενέκρινε την επανάληψη των βραδινών πτήσεων εντός της Ολλανδίας, ξεκινώντας από απόψε Τρίτη. Ταυτόχρονα η Πολωνία ανοίγει από τις 5.00 ώρα Γκρίνουιτς, τον εναέριο χώρο της και όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Τέλος το άνοιγμα του εναέριου χώρου της από τις 6.00 ώρα Γκρίνουιτς ανακοίνωσε και η Νορβηγία.

Στη Ελλάδα, οι εγχώριες πτήσεις εκτελούνται κανονικά, αλλά προς τη Γερμανία και τη Βρετανία, η Aegean ακύρωσε κι άλλες 26 πτήσεις για την Τετάρτη.

Η ταλαιπωρία των επιβατών δεν είναι το μοναδικό κόστος από την κατάσταση χάους που προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες η τέφρα του ηφαιστείου από την Ισλανδία. Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια είναι οι απώλειες που έχουν εταιρίες από την απουσία υπαλλήλων.

Η τέφρα θα μεταναστεύσει στην Αρκτική

Μια αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου θα σπρώξει στο τέλος της εβδομάδας προς την Αρκτική το νέφος της τέφρας που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Στο μεταξύ, από Ισλανδούς επιστήμονες έγινε γνωστό ότι ουδεμία ένδειξη αύξησης της δραστηριότητας του ηφαιστείου καταγράφηκε σήμερα και το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας που παρέλυσε την εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη έχει σαφώς μειωθεί. 

Διαβάστε επίσης

Ματαιώσεις πτήσεων και την Τετάρτη
Βαρομετρικό χαμηλό διαλύει την ηφαιστειακή σκόνη

Τέφρα: ηρθε η σειρά της Ελλάδας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε