Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Προς κυβέρνηση Τόρις – Φιλελευθέρων στη Βρετανία

Προς κυβέρνηση Τόρις – Φιλελευθέρων στη Βρετανία

Διεργασίες για συνεργασία με τους – νικητές αλλά χωρίς αυτοδυναμία – Συντηρητικούς κάνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

Οι Τόρις κέρδισαν τις περισσότερες έδρες (306) στις εκλογές της Πέμπτης αλλά δε διαθέτουν σχετική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστούν τη στήριξη μικρότερων κομμάτων για να σχηματίσουν μια στέρεα κυβέρνηση. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 57 έδρες, καθορίζουν τις ισορροπίες.

Οι αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες την Κυριακή για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι Συντηρητικοί. 

Ο Κλεγκ θα χρειαστεί να καθησυχάσει πολλά μέλη του κόμματός του που εκφράζουν φόβους ότι για να επιτευχθεί συμφωνία οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν πολλές από τις βασικότερες πολιτικές τους θέσεις. Παράγοντες των “αγορών”, που ήδη χαρακτηρίζονται ανάστατες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, απαιτούν ταχύ σχηματισμό κυβέρνησης για την “ταχεία και αποφασιστική” μείωση του χρέους και του ελλείμματος.

Η στερλίνα και το χρηματιστήριο σημείωσαν πτώση την Παρασκευή, όταν έγινε σαφές ότι οι Τόρις δεν θα έχουν πλειοψηφία, παρά το ότι κέρδισαν πειστικά το Εργατικό κόμμα. Ο ηγέτης τους, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε πρόσκληση στους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς χθες για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι θα εξετάσει μια “συμφωνία” μαζί τους.Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι σπάνιες στη Βρετανία. Σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μια συμφωνία βάσει της οποίας οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί θα στηρίζουν σε προγραμματική βάση μια κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών.

Οι βασικές διαφωνίες των δύο κομμάτων εντοπίζονται στην αντιμετώπιση του ελλείμματος –οι Τόρις θέλουν να αρχίσουν άμεσα δραστικές προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση, αντίθετα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα καθυστερήσει την έξοδο της εγχώριας οικονομίας από την ύφεση της περιόδου 2008-2009–, στην μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την μετανάστευση, καθώς και για το ρόλο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, περίπου 1000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου για να ζητήσουν από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να μην υποχωρήσουν, στις συνομιλίες που έχουν με τους Συντηρητικούς, στο θέμα της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο όπου συσκέπτονταν οι βουλευτές των Φιλελευθέρων Δημοκρατών με τον ηγέτη του κόμματος, Νικ Κλεγκ, για να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στους Συντηρητικούς. “Είναι προς το συμφέρον όλων στη Βρετανία να επωφεληθούμε από αυτήν την ευκαιρία για να γεννηθεί μια νέα πολιτική, στη θέση της ανυπόληπτης πολιτικής του παρελθόντος”, είπε στο πλήθος ο Κλεγκ.

Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής των Εργατικών, Τζον Μαν, κάλεσε τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος. “Ό,τι κι αν συμβεί τις επόμενες ημέρες, ο Γκόρντον Μπράουν δεν πρέπει να οδηγήσει τους Εργατικούς στις μελλοντικές εκλογές και θα πρέπει να παραιτηθεί πριν από το επόμενο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζον Μαν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε