Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Προσφυγή κατά των μεταρρυθμίσεων από την τουρκική αντιπολίτευση

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Την ακύρωση του νομοσχεδίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση ζητά το κυριότερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση του νομοσχεδίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο, όπως λέει, εντάσσεται στην προσπάθεια της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης να διατηρηθεί στην εξουσία.

Η εκλογική επιτροπή της Τουρκίας αποφάσισε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το επίμαχο νομοσχέδιο στις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Τουρκία και για να ανταποκριθεί η χώρα στα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου από τη μεριά τους ισχυρίζονται ότι το AKP θέλει να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία των δικαστικών ως μέρος του σχεδίου του να εισάγει στη χώρα τον ισλαμικό νόμο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πότε αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο στο παρελθόν έχει ακυρώσει και άλλα νομοσχέδια του AKP.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε