Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόστιμο 6.000 σε διάσημο αρωματοποιό που είχε δηλώσει πως “δούλευε ως νέγρος”

Το δικαστήριο απήλλαξε τον Γκερλέν για την πρώτη φράση, αλλά τον καταδίκασε για τη δεύτερη.

Το πλημμελειοδικείο του Παρισιού καταδίκασε σήμερα τον Ζαν-Πολ Γκερλέν, τον διάσημο πρώην αρωματοποιό της εταιρείας Guerlain, σε πρόστιμο 6.000 ευρώ για ρατσιστική ύβρη, αναφορικά με μια δήλωση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2010 κατά την οποία είχε αναφερθεί στους “νέγρους”.

Ερωτηθείς για τη δημιουργία του αρώματος Samsara από το κανάλι France 2 στις 15 Οκτωβρίου 2010, ο απόγονος του ιδρυτή του φημισμένου οίκου Guerlain είχε απαντήσει: “Εκείνη τη φορά, είχα δουλέψει σαν νέγρος. Δεν ξέρω αν οι νέγροι δούλευαν πάντα έτσι, αλλά τέλος πάντων…”.

Εκτός από το πρόστιμο, θα πρέπει να καταβάλει 2.000 ευρώ ως αποζημίωση σε καθεμιά από τις τρεις αντιρατσιστικές ενώσεις που προσέφυγαν εναντίον του: τις MRAP, LICRA και SOS Racisme.

Ο δικηγόρος του αρωματοποιού δεν γνώριζε αν ο πελάτης του, ο οποίος ήταν απών από το δικαστήριο, θα ασκήσει ή όχι έφεση. Στη διάρκεια της δίκης είχε εκφράσει τη λύπη του και είχε ζητήσει συγγνώμη από την κοινότητα των μαύρων γι’ αυτή την “ηλιθιότητα” εκ μέρους του, όπως την χαρακτήρισε. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πρόστιμο τουλάχιστον 7.500 ευρώ.

Ο Ζαν-Πολ Γκερλέν πήρε σύνταξη το 2002 έπειτα από 47 χρόνια που πέρασε στην οικογενειακή επιχείρηση. Ως τον Οκτώβριο του 2010 είχε παραμείνει σύμβουλος της “μύτης” του οίκου Guerlain, του Τιερί Βασέρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε