Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρόστιμο σε δασκάλα που δεν δέχτηκε στην τάξη της ένα κορίτσι Ρομά

Πρόστιμο σε δασκάλα που δεν δέχτηκε στην τάξη της ένα κορίτσι Ρομά

Η δασκάλα θα πρέπει να καταβάλλει στην οικογένεια τιυ κοριτσιού 10.00 ευρώ.

 Μία δασκάλα που αρνήθηκε να δεχθεί στην τάξη της ένα κορίτσι Ρομά καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό να καταβάλει 10.000 ευρώ ως αποζημίωση στην οικογένεια του, δήλωσαν δικαστικές πηγές. 

Στην απόφασή του το εφετείο της Κραϊόβα “υποχρεώνει” την δασκάλα Λενούτα Ντάμπα “να πληρώσει 10.000 ευρώ ή το αντίστοιχο ποσό σε λέι” στον Πομπίλιου Τσιουρέσκου, πατέρα της Ραχέλα, που σήμερα είναι 12 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του εφετείου. 

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η δασκάλα στο σχολείο του χωριού Βολοϊάκ αρνήθηκε πολλές φορές το 2007 να δεχθεί το κορίτσι στην τάξη της. 

Η δασκάλα αρνείται τις κατηγορίες επικαλούμενη διοικητικά προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή σχολείου που είχε κάνει η Ραχέλα. 

Η μη κυβερνητική οργάνωση Romani Criss, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ρομά, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου. 

“Το ποσό που ορίστηκε είναι πρωτοφανές. Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει ένδειξη για όλους εκείνους που χρησιμοποιούν τις διακρίσεις και την απομόνωση στην εκπαίδευση, που αποτελεί βασικό δικαίωμα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μόνικα Βασίλα του Romani Criss.

Στη Ρουμανία υπάρχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες Ρομά στην Ευρώπη: 530.000 σύμφωνα με την απογραφή, 2,5 εκατομμύρια σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, διαφορά που οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί δεν δηλώνουν ότι είναι Ρομά για να αποφύγουν τις διακρίσεις. 

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε