Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρωταγωνιστές στην ισπανική αγορά η ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ FOTOLIA
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ FOTOLIA

Σταθερά αυξητική τάση παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές αλιευμάτων την τελευταία δεκαετία, στην Ισπανία.

Το 2010 ανήλθαν στα 80.5 εκατμμύρια ευρώ καταλαμβάνοντας το 15% των ελληνικών εξαγωγών της χώρας. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται από την Ελλάδα είναι η τσιπούρα και το λαβράκι.

Αυτό σημειώνεται σε έκθεση της Οικονομικής και Εμπορικής Υπηρεσίας της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη. Με δεδομένο το μεγάλο μεγέθος της αγοράς, την υψηλή κατά κεφαλήν εγχώρια κατανάλωση αλλά και την καλή εμπορική παρουσία που έχουν αποκτήσει τα προϊόντα μας, η ισπανική αγορά προσφέρει κάποιες δυνατότητες περαιτέρω για τις συγκεκριμένες εξαγωγές.

Τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα για το 2010 είναι η τσιπούρα με αξία 29,2 εκατομμυρίων ευρώ ή 5,4% επί των συνολικών εξαγωγών, το λαβράκι με 19,5 εκατ. ευρώ η 3.6%, οι γαρίδες με 5,8 εκατ. ευρώ ή 1.1% και τέλος η συναγρίδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ ή 1%. Οι εν λόγω τέσσερεις υποκατηγορίες φθάνουν τα 60 εκατομμύρια ή το 74.5% των ελληνικών εξαγωγών θαλασσινών στην Ισπανία.

Η θέση της χώρας στις εξεταζόμενες κατηγορίες ψαριών είναι σε μεγάλο βαθμό δεσπόζουσα. Στο λαβράκι για το 2010 κατείχε το 57.3% των συνολικών εισαγωγών που πραγματοποιηθήκαν στην Ισπανία, στην τσιπούρα το 88.6% και στην συναγρίδα το 55.4%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε