Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρόταση μομφής των Πορτογάλων σοσιαλιστών ενάντια στην πολιτική λιτότητας

Πρόταση μομφής των Πορτογάλων σοσιαλιστών ενάντια στην πολιτική λιτότητας

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού, Πέντρου Πάσους Κοέλιου, για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Πορτογαλία.

Η πρόταση αυτή έχει λιγοστές, έως καμία, πιθανότητες να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο καθώς η δεξιά κυβερνητική συμμαχία διαθέτει άνετη πλειοψηφία, γεγονός που της έχει επιτρέψει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα άλλες τρεις παρόμοιες προτάσεις, τις οποίες είχαν καταθέσει τα κόμματα της άκρας αριστεράς. Η πολιτική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενέκρινε ομοθυμαδόν την πρόταση, η οποία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη πότε θα κατατεθεί.

Η πρώτη αυτή πρόταση μομφής που καταθέτουν οι Σοσιαλιστές αποδεικνύει ότι η έστω και κατ’ ελάχιστον πολιτική συναίνεση που επεδείκνυαν σε ορισμένα από τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται κατ’ επιταγή της δανειακής σύμβασης για την παροχή 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Την εποχή που συνήφθη η δανειακή σύμβαση στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι όμως πλέον κατηγορούν την κυβέρνηση για «λιτότητα υπέρ το δέον», η οποία κατά τους ίδιους ευθύνεται για την ύφεση και την ανεργία, που έχουν προκαλέσει μία «εθνική τραγωδία».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον έτος κατά 2,3%, ενώ η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 18,2%, από 16,9% σήμερα.

«Η στρατηγική σας έχει αποτύχει. Η πολιτική σας έχει αποτύχει και θα πρέπει να καταψηφισθείτε», δήλωσε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, ενώ ο πρωθυπουργός του αντέτεινε πως «όσοι σκέφτονται πως η κυβέρνηση πρόκειται να υποχωρήσει στην πρώτη δυσκολία απατώνται οικτρά, διότι αυτή η κυβέρνηση έχει χαρακτήρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πορτογαλία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της εθελούσιας αποχώρησης από το Δημόσιο

Η Πορτογαλία πήρε… παράταση για να μειώσει το έλλειμμά της

Ο Standard & Poor’s αναβάθμισε την Πορτογαλία

“Πλημμύρισε” όλη η Πορτογαλία από διαδηλωτές – ΦΩΤΟ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε