Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρωθυπουργοί και Βασιλιάδες θύματα του Μέρντοκ!

REUTERS
Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν θύμα των υποκλοπών από την εποχή που ήταν ακόμα υπουργός Οικονομικών. Ταυτόχρονα, οι εφημερίδες του Μέρντοκ δωροδοκούσαν αστυνομικούς για να αποκτήσει πρόσβαση στα άδυτα της βασιλικής οικογένειας

Ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αποκαλύφθηκε πως ήταν ένα από τα θύματα των υποκλοπών από έντυπα του Ρούπερτ Μέρντοκ, καθώς το σκάνδαλο που αποσταθεροποιεί την αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης του μεγιστάνα πήρε χθες νέες διαστάσεις. Μετά τη «News of the World», η οποία έκλεισε την Κυριακή, η «Σάντεϊ Τάιμς» του Λονδίνου, ένα άλλο «διαμάντι» της αυτοκρατορίας του, είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να υποκλέψει τα φωνητικά μηνύματα του Μπράουν, καθώς και να πάρει πληροφορίες για τον τραπεζικό λογαριασμό του, τις νομικές υποθέσεις του και τα ιατρικά αρχεία της οικογένειάς του.
 
Η αποκάλυψη έγινε από τους ιστότοπους των εφημερίδων «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», καθώς και από το BBC. Ο Μπράουν δήλωσε σοκαρισμένος από τις αποκαλύψεις ότι ήταν στόχος υποκλοπών για περισσότερο από 10 χρόνια, τόσο όταν ήταν υπουργός Οικονομικών όσο και ως πρωθυπουργός. Το ζεύγος Μπράουν φοβάται ότι η ταμπλόιντ εφημερίδα «Sun», που ανήκει επίσης στον όμιλο του Μέρντοκ και αποκάλυψε το 2006 πως ο γιος τους Φρέιζερ πάσχει από κυστική ίνωση, απέκτησε τα ιατρικά αρχεία του παιδιού με υποκλοπές. Επίσης η πληροφορία που είχε δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της η «Σάντεϊ Τάιμς», ότι ο Μπράουν είχε αγοράσει «μισοτιμής» ένα διαμέρισμα από τον μεγιστάνα του Τύπου Ρόμπερτ Μάξγουελ, μπορεί να έχει την ίδια πηγή. Η τράπεζα Abbey National βρήκε εξάλλου στοιχεία ότι ένα πρόσωπο που ενεργούσε για λογαριασμό της «Σάντεϊ Τάιμς» είχε προσποιηθεί σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις πως είναι ο Μπράουν και είχε ενημερωθεί για λεπτομέρειες του λογαριασμού του.
 
 
Οσον αφορά τις άλλες εξελίξεις του διογκούμενου σκανδάλου, έχουν ανακαλυφθεί στοιχεία που δείχνουν ότι ένας δημοσιογράφος της «News of the World» προσπάθησε να αγοράσει μια τηλεφωνική ατζέντα που περιείχε τους αριθμούς των τηλεφώνων των μελών της βασιλικής οικογένειας. Αποκαλύφθηκε επίσης πως αστυνομικοί επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας είχαν ζητήσει από τη «NOTW» χρήματα με αντάλλαγμα πληροφορίες κυρίως για τη βασίλισσα Ελισάβετ.
 
Η «NOTW» είχε αγοράσει πληροφορίες για τους φίλους και τις διασυνδέσεις της βασιλικής οικογένειας από έναν αξιωματικό διορισμένο για την ασφάλεια της βασιλικής οικογένειας, στον οποίο είχε προσφέρει ως αντάλλαγμα 1.000 στερλίνες. Στόχοι τηλεφωνικών υποκλοπών ήταν επίσης ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, η δούκισσα της Κορνουάλης. Το κλίμα συνωμοσίας ενέτεινε χθες μια ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ, μέλη της οποίας κατηγορούνται επίσης ότι δωροδοκούνταν από δημοσιογράφους του Μέρντοκ. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις – αφού έγιναν γνωστές οι πληροφορίες για παρακολουθήσεις μελών της βασιλικής οικογένειας – πως κάποιοι προσπαθούν εσκεμμένα να σαμποτάρουν την έρευνα για την υπόθεση διοχετεύοντας στον Τύπο αποπροσανατολιστικές πληροφορίες.
 
 
Στο μεταξύ, κορυφαίοι πολιτικοί που επεδίωκαν την εύνοια του Ρούπερτ Μέρντοκ και των μέσων του, στρέφονται τώρα κατά του μεγιστάνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ συναντήθηκε με την οικογένεια της δολοφονημένης μαθήτριας Μίλι Ντόουλερ, το κινητό της οποίας είχαν υποκλέψει δημοσιογράφοι της «NOTW», και κάλεσε τον Μέρντοκ να αντιληφθεί την αποστροφή που αισθάνεται η κοινή γνώμη για τις αποκαλύψεις αυτές και να πράξει το μόνο «αξιοπρεπές και λογικό» που του μένει – να κάνει πίσω στο παιχνίδι ισχύος που παίζει.
 
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση αφού ο πρώην διευθυντής της «NOTW» Εντι Κόλσον που κατηγορείται για τις υποκλοπές είχε διατελέσει στενός συνεργάτης του, δήλωσε και αυτός ότι η News Corp. πρέπει να «καθαρίσει» το όνομά της πριν προχωρήσει στην εξαγορά του 100% του πολύ κερδοφόρου καλωδιακού δικτύου BSkyB. Σε έναν ελιγμό με ασαφείς προς το παρόν στόχους, ο όμιλος του Μέρντοκ ανακοίνωσε πως αποσύρει την παραχώρηση που είχε κάνει, να διαχωρίσει το ειδησεογραφικό κανάλι Sky News από την υπόλοιπη πλατφόρμα του BSkyB που θέλει να εξαγοράσει, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού Τζέρεμι Χαντ να παραπέμψει την προσφορά εξαγοράς στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το γεγονός αναμένεται ότι θα καθυστερήσει την εξαγορά, όμως δεν είναι σαφές αν ο Μέρντοκ ελπίζει να κερδίσει έτσι χρόνο ώστε να ξεχαστεί το σκάνδαλο ή αν παραδέχεται εμμέσως πως η προσπάθειά του να αγοράσει, έναντι 19 δισ. δολαρίων, ολόκληρο το BSkyB έχει πλέον αποτύχει.
 
Πέντε υψηλόβαθμοι ερευνητές της βρετανικής αστυνομίας ανακάλυψαν ότι τα κινητά τηλέφωνά τους είχαν γίνει στόχος υποκλοπών λίγο αφού η Σκότλαντ Γιάρντ άνοιξε μια πρώτη ποινική έρευνα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την εφημερίδα The News of the World το 2006, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι “Νιού Γιόρκ Τάιμς”.
 
Η αποκάλυψη δημιουργεί ερωτήματα μήπως οι αστυνομικοί δεν προσπάθησαν να ερευνήσουν επιθετικά την ταμπλόιντ εφημερίδα φοβούμενοι ότι θα αποκαλύψει δικά τους μυστικά, επισημαίνουν οι “Νιού Γιόρκ Τάιμς”.
 
Βλαπτικοί ισχυρισμοί για τις ιδιωτικές ζωές δύο από από τους υψηλόβαθμους αυτούς αξιωματικούς διατυπώθηκαν από άλλα ειδησεογραφικά μέσα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
 
Εργαζόμενοι στην ταμπλόιντ News of the World, η οποία ανήκε στον όμιλο News Corp του Ρούπερτ Μέρντοκ και έκλεισε, κατηγορούνται ότι υπέκλεπταν φωνητικά μηνύματα από κινητά και δωροδοκούσαν βρετανούς αστυνομικούς και άλλους αξιωματούχους για πληροφορίες οι οποίες γίνονταν αποκλειστικά θέματα της εφημερίδας.
 
Ερωτηθείς αν η βρετανική αστυνομία γνωρίζει τις πληροφορίες των “Νιού Γιόρκ Τάιμς”, εκπρόσωπός της απάντησε στο Λονδίνο πως τις γνωρίζει.
 
Ο επικεφαλής των ερευνητών στην αρχική υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο Άντι Χέιμαν, είχε παραιτηθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία το Δεκέμβριο του 2007.
 
Μέλη του κοινοβουλίου προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί οι ερευνητές είχαν αποφασίσει να περιορίσουν την αρχική έρευνα για τις υποκλοπές αυστηρά στο 2006, αναφέρουν οι “Νιού Γιόρκ Τάιμς”.
 
Ο Χέιμαν, ο αναπληρωτής επίτροπος της αστυνομίας Τζον Γέιτς και αρκετοί άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με τις ερωτήσεις της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Η επιτροπή εξετάζει αν το γεγονός ότι είχαν γίνει υποκλοπές στα τηλέφωνα αστυνομικών επέδρασε στο εύρος της αρχικής έρευνάς τους, προσθέτουν οι “Τάιμς”, σύμφωνα με τους οποίους η επιτροπή ανησυχεί επίσης για το αν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τους ερευνητές, επειδή ήταν οι ίδιοι θύματα των ανθρώπων που ερευνούσαν.
 
 
 

“Καταρρέει” η αυτοκρατορία του Μέρντοκ;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε