Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπρέιβικ ενώπιον του δικαστηρίου – ΦΩΤΟ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μπρέιβικ ενώπιον του δικαστηρίου – ΦΩΤΟ

Ο δράστης της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία από την οποία έχασαν τη ζωή τους 77 άνθρωποι, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, πρώτη φορά παρουσία κοινού, και παραδέχθηκε τις πράξεις του, όμως αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος.

Ο Μπρέιβικ , που φορούσε ένα σκούρο κοστούμι, με ήρεμη φωνή αποπειράθηκε να καταφερθεί εναντίον του δικαστηρίου, όμως ο δικαστής τον διέκοψε.

“Είμαι στρατιωτικός διοικητής του αντιστασιακού κινήματος της Νορβηγίας και των Ναϊτών Ιπποτών της Νορβηγίας. Δεν αναγνωρίζω την αρμοδιότητα του δικαστηρίου επειδή έχει λάβει εντολή από οργανισμούς που υποστηρίζουν την ιδεολογία του μίσους που επιθυμεί την αποδόμηση της νορβηγικής κοινωνίας και επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα”, δήλωσε ο Μπρέιβικ .

“Αναγνωρίζω τις πράξεις, όμως δεν δηλώνω ένοχος”, πρόσθεσε.

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς των θυμάτων των δύο επιθέσεων, αλλά και ο Τύπος είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τον Μπρέιβικ να μιλά ενώπιον του δικαστηρίου. Περίπου 120 άνθρωποι ήταν παρόντες στην αίθουσα, ενώ εκατοντάδες άλλοι είχαν συρρεύσει σε γειτονικές αίθουσες απ’ όπου παρακολουθούσαν μέσω βίντεο την ακροαματική διαδικασία.

Παραμένει υπό κράτηση
Όπως αναμενόταν το δικαστήριο αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Μπρέιβικ και είναι πιθανό να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να δικαστεί, ακόμη 12 εβδομάδες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης

Στη διάρκεια των οκτώ από τις δώδεκα εβδομάδες της κράτησής του θα ελέγχονται οι επισκέψεις που δέχεται ο Μπρέιβικ , ενώ για τέσσερρις εβδομάδες δεν θα του επιτρέπεται να έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Μετά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου ο Μπρέιβικ θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε θα ξανασυνεδριάσει το δικαστήριο για να αποφασίσει για την παράταση ή μη της κράτησής του.

Ο δικαστής

Ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση ώστε να παραταθεί το χρονικό διάστημα που ο Μπρέιβικ δεν θα έχει πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κράμπι πρόσθεσε εξάλλου ότι κανένα μέλος της οικογένειας του δράστη δεν έχει ζητήσει να τον επισκεφθεί, ενώ ούτε ο ίδιος έχει ζητήσει να δεχθεί επίσκεψη από κάποιον.

Τον Απρίλιο η δίκη του
Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2012. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι ο Μπρέιβικ , θα κριθεί από τους δύο ψυχολόγους, που τον εξετάζουν και οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τα συμπεράσματά τους στις 30 Νοεμβρίου, ποινικά υπεύθυνος.

Η διάρκεια της δίκης εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι θα φτάσει τις 10 εβδομάδες, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάιρ Ενγκεμπρέτσεν, γραμματέας του δικαστηρίου του Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η ημερομηνία ορίστηκε κατόπιν συνεννόησης με την υπεράσπιση.

Η δίκη θα διεξαχθεί στο δικαστήριο του Όσλο, όμως θα μεταδίδεται απευθείας σε πολλά άλλα δικαστήρια, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν συγγενείς των θυμάτων από άλλες περιοχές της Νορβηγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μπορούν να δουν από κοντά τον μακελάρη της Νορβηγίας

Βρήκαν σε βίντεο τον μακελάρη της Νορβηγίας λίγα λεπτά αφού έβαλε την βόμβα

Αντιμέτωπος με τους συγγενείς των θυμάτων που σκότωσε θα βρεθεί ο μακελάρης

“‘Ηθελα να με πυροβολήσει στην καρδιά για να τελειώνω” – video

Πόσες ζωές μπορούσαν να έχουν σωθεί σε 26 λεπτά; Τόσο άργησαν να συλλάβουν τον Μπρέιβικ

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε