Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πρωτομαγιά με… άγριο ξύλο και επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ! [pics]

Φωτογραφίες από Reuters
Φωτογραφίες από Reuters

Ημέρα του εργάτη σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, με διαδηλώσεις να γίνονται και στην Κωνσταντινούπολη. Δύο προσαγωγές μέχρι στιγμής, με άγρια επεισόδια να ξεσπούν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις και να διαδηλώσουν στην πλατεία Ταξίμ.

Όπως σε πολλές περιοχές του κόσμου, διαδηλώσεις γίνονται από το πρωί και στην Τουρκία, με αφορμή την Πρωτομαγιά 2017. Η “καρδιά” των διαδηλώσεων στη γείτονα, χτυπά κοντά στην εμβληματική -και ιστορική από πλευράς κινητοποιήσεων- πλατεία Ταξίμ.

Η Πρωτομαγιά στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, με την επιβολή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στην πλατεία Ταξείμ είναι και πάλι επεισοδιακή.

Μετά την αιματηρή συγκέντρωση του 1977 οι συγκεντρώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ ήταν απαγορευμένες. Μετά από 32 χρόνια, επιτράπηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν για 4 συνεχόμενα χρόνια., αλλά από το 2013 η πλατεία Ταξείμ είναι πλέον μόνιμα απαγορευμένη για τα συνδικάτα.

Φέτος και με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, τα μεγάλα συνδικάτα συμβιβάστηκαν με εορτασμό στην πλατεία όπου γίνεται η λαϊκή στο Μπακίρκιοϊ.

Στην αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ, επετράπη το πρωί σε μικρότερα συνδικάτα, με επικεφαλής το HAK-IS, να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του 1977. Μετά από σύντομη ομιλία του προέδρου του HAK-IS, η μικρή αντιπροσωπευτική ομάδα λίγων δεκάδων ατόμων έφυγε από την πλατεία, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχαν προσαχθεί από την αστυνομία δύο γυναίκες που επιχείρησαν να φωνάξουν συνθήματα στην πλευρά το πάρκου Γκεζί της πλατείας Ταξίμ.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες του Reuters

Τα μέτρα ασφαλείας και πάλι είναι δρακόντεια. Το μετρό δεν σταματάει σε 4 στάσεις που είναι σχετικά κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ έχουν αποκλειστεί και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία. Η πρόσβαση και από την θάλασσα έχει εμποδιστεί και παραμένουν κλειστές οι αποβάθρες Καμπάτας, Καράκιοϊ και Μπεσίκτας.

Χθες, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, σε εφόδους που έκανε μετά από πληροφορίες ότι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων θα αναμειχθούν στο πλήθος μεταξύ των εργατών για να προκαλέσουν επεισόδια.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε