Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρώτος με διαφορά ο Μπερσάνι στις δημοσκοπήσεις

Πρώτος με διαφορά ο Μπερσάνι στις δημοσκοπήσεις

Με περισσότερες από 12 εκατοστιαίες μονάδες προηγείται το κεντροαριστερό κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι από την κεντροδεξιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών Demos και δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Λα Ρεπούμπλικα”.

Η κεντροαριστερή συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει, σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της βουλής, ένα 38,1% της πρόθεσης ψήφου, η κεντροδεξιά 25,8% και οι δυνάμεις του κέντρου που συσπειρώνονται γύρω από τον Μάριο Μόντι 16,2%.

Ακολουθεί το κίνημα Πέντε Αστέρια του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, με 13%, και το αριστερό κίνημα Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια με 4,5%, κατά την ίδια δημοσκόπηση.

Η πρόβλεψη σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της γερουσία είναι πολύ πιο αβέβαιη: η δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Λα Ρεπούμπλικα δίνει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στην μεγαλύτερη δύναμη της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έναντι του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα ποσοστά τους είναι, αντίστοιχα, 35% και 18%. Οι δυνάμεις του Μόντι βρίσκονται στο 16% και το κίνημα του Γκρίλο στο 13%.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κεντροαριστερή συμμαχία θα καταφέρει πράγματι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην γερουσία. Στην βουλή η υπερίσχυσή της μοιάζει βέβαιη, αλλά στην γερουσία ως γνωστόν η κατανομή των εδρών γίνεται ανά περιφέρεια: το κόμμα που έρχεται πρώτο εξασφαλίζει το 55% του αριθμού εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή, βάσει του αριθμού κατοίκων της.

Η εφημερίδα “Λα Στάμπα” επισημαίνει ότι σε δύο σημαντικές περιφέρειες του ιταλικού βορρά (Βένετο και Λομβαρδία), αλλά και στην νότια Σικελία, η κεντροδεξιά συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, το προβάδισμα της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι φέρεται να έχει μειωθεί σε μία μόλις ποσοστιαία μονάδα.

Η εκλογική μάχη θα κριθεί ως και «την τελευταία ψήφο» αλλά ορισμένοι σχολιαστές υπογραμμίζουν πως για την διακυβέρνηση της χώρας –λόγω του ιδιότυπου εκλογικού νόμου που ρυθμίζει το πώς αναδεικνύονται τα μέλη της γερουσίας– μοιάζει όλο και πιο πιθανή μια «υποχρεωτική συμμαχία» της κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με το κέντρο του Μάριο Μόντι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε