Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προβάδισμα Σόκρατες ένα μήνα πριν τις πρόωρες εκλογές

Στην υγεία μου λέει ο Σόκρατες που προηγείται στις δημοσκοπήσεις. ΦΩΤΟ REUTERS
Προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του Σόκρατες δίνει μια νέα δημοσκόπηση ενόψει των πρόωρων εκλογών που θα γίνουν στην Πορτογαλία στις 5 Ιουνίου.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες προηγείται σε δημοτικότητα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης PSD, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αλλά σε μία άλλη υπολείπεται κατά λίγο, ένα μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές.
 
Την εβδομάδα κατά την οποία η Λισαβόνα ανακοίνωσε τους όρους του πακέτου διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο στηρίζουν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, η δημοσκόπηση του Universidade Catolica έδειξε ότι η δημοτικότητα των Σοσιαλιστών ανέρχεται στο 36% από 33% όπου βρισκόταν πριν από έναν μήνα.
 
Το ποσοστό αποδοχής των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) μειώθηκε από το 39% όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα στο 34%, επιβεβαιώνοντας την τάση που διαφάνηκε σε δημοσκόπηση της Marktest στις 21 Απριλίου.
 
Ωστόσο, δημοσκόπηση της Eurosondagem εμφανίζει το PSD με μικρό προβάδισμα 3.3 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή ελάχιστα διαφοροποιημένο από το προβάδισμα κατά 3.6 ποσοστιαίες μονάδες που είχε στις 22 Απριλίου.
 
Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται να συγκεντρώνουν την προτίμηση του 32.5% έναντι του PSD που συγκεντρώνει το 35.8%.
 
Στις 5 Ιουνίου θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα μετά την παραίτηση του Σόκρατες στην οποία οδηγήθηκε όταν το κοινοβούλιο απέρριψε το πρόγραμμα λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση μειοψηφίας. Η θητεία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης κανονικά θα έληγε το 2013.
 
Η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε τελικά στις 7 Απριλίου να απευθύνει αίτημα για χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Σόκρατες αιτιολόγησε το αίτημα αυτό για βοήθεια επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, «επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας».
 
Χθες Πέμπτη η Πορτογαλία υπέγραψε τη συμφωνία, με την οποία θα εισέλθει σε ύφεση για δύο χρόνια με πιθανότητα ανάκαμψης το 2013, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε