Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Προβλήματα στις εξαγωγές στην Αργεντινή

Προβλήματα στις εξαγωγές στην Αργεντινή
Η κυβέρνηση της Αργεντινής προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για να επιτευχθεί η λήξη της απεργίας λιμενεργατών που διαρκεί μια εβδομάδα

 

και έχει παραλύσει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, προκαλώντας ανησυχίες για την επάρκεια των προμηθειών και αυξάνοντας τις τιμές της σόγιας.
 
“Μίλησα με τις εταιρίες και συζητώ συνεχώς με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Το θέμα μας ανησυχεί. . . προσπαθώ να βρω έναν τρόπο να προχωρήσουμε”, δήλωσε ο υπουργός Σχεδιασμού Χούλιο δε Βίδο μετά από συνάντησή του με στελέχη εταιριών της βιομηχανίας τω βιοκαυσίμων.
 
Οι λιμενεργάτες ζητούν τα μεροκάματα για τη φόρτωση των πλοίων να αυξηθούν, έως και να διπλασιαστούν, εξ αιτίας του εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού στη χώρα. Άρχισαν απεργία την περασμένη εβδομάδα, η οποία την Δευτέρα επεκτάθηκε σε τρία λιμάνια –Σαν Μαρτίν, Σαν Λορένσο και Τίμπουες– κοντά στο Ροζάριο, 500 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, από όπου εξάγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της αργεντίνικης σόγιας.
 
Η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και ο πρώτος εξαγωγέας παραγώγων σόγιας. Εφέτος η παραγωγή στη χώρα αναμένεται να φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ–στα 53 εκατ. τόνους. Προβλέπεται να εξάγει 26,95 εκατ. τόνους.
 
Οι κινητοποιήσεις σημειώνονται στην έναρξη της περιόδου της σοδειάς και εμποδίζουν την αποστολή 100.000-200.000 τόνων προϊόντων την ημέρα.
 
Η κατάσταση είναι “τεταμένη”, δήλωσε στέλεχος εταιρίας διαχείρισης ενός λιμανιού, προσθέτοντας ότι “ουδείς γνωρίζει πόσο θα κρατήσει η σύγκρουση. Τα λιμάνια είναι εντελώς αποκλεισμένα. Δεν έχε υπάρξει καμιά συνάντηση, καμιά προσέγγιση”.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα El Cronista, εάν και όταν υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτή θα συμμετάσχει και ο Ούγο Μογιάνο, γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CGT και σύμμαχος της προέδρου Φερνάντες.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε