Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Προβληματισμός και ανακούφιση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Προβληματισμός και ανακούφιση στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές

Βασικό θέμα της ειδησεογραφίας στη Γερμανία είναι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, με αναλύσεις, ανταποκρίσεις, και σχολιασμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Το σύνολο του γερμανικού τύπου φιλοξενεί ανταποκρίσεις, άρθρα γνώμης και αναλύσεις του εκλογικού αποτέλεσματος, ενώ είναι εμφανής η προσπάθεια να προβλεφθούν οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης και τη συνεργασία με την τρόικα.

“Πολιτική σε εγκλωβισμό” είναι ο τίλος της Sueddeutsche Zeitung η οποία υποστηρίζει ότι «ποτέ, ως τώρα, οι Έλληνες δεν είχαν μικρότερη δυνατότητα να ψηφίσουν αυτό που πραγματικά θέλουν» και σημειώνει ότι η ισχνή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και, πολύ περισσότερο, ο εκλογικός νόμος δίνουν την εντύπωση μιας δύναμης η οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. «Τα παιχνίδια και τα παιχνιδάκια στην βαθιά διχασμένη Ελλάδα θα συνεχιστούν» τονίζει η αρθρογράφος.

Στη Bild, ο τίτλος είναι «ο κόσμος ανασαίνει» και στο άρθρο γίνεται λόγος για «τεράστια ανακούφιση, μετά τις εκλογές και τη νίκη των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων», αλλά και για «νέα ελπίδα στη δραματική ευρωπαϊκή κρίση χρέους». Στην ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνεται η ανάγκη για γρήγορη σύσταση κυβέρνησης, ενώ τονίζεται ότι οι αναλυτές προβλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ, τελικά, δεν μπορεί να αρνηθεί τον συνασπισμό.

«Η κρίση συνεχίζεται», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση. Προβλέπει, δε, ότι «οι πιθανότητες είναι μεγάλες, καθώς τα δύο κόμματα δεν επιθυμούν νέες εκλογές». Από την εφημερίδα, τονίζεται, ωστόσο, ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά όσα θα γραφτούν στη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό και τι από αυτά θα εφαρμοστεί. «Να μην ξεχνά κανείς ότι αυτά τα δύο κόμματα έφεραν τη χώρα στην χρεοκοπία», υπογραμμίζεται και εκτιμάται ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε περισσότερη υπομονή και χρήματα, αλλά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν και άλλα λεφτά και κάθε δόση θα συνοδεύεται από νέες συζητήσεις.

“Η Ελλάδα δεν έχει χρόνο” είναι ο τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Der Handelsblatt, η οποία δημοσιεύει ανάλυση, στην οποία σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εξαφάνισε τα προβλήματα της Ελλάδας και ότι η νέα κυβέρνηση «πρέπει να σηκώσει τα μανίκια και να δράσει και, μάλιστα, σε διπλά πιο γρήγορο χρόνο», καθώς, όπως αναφέρεται, ο χρόνος είναι λίγος. «Η φιλοευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα. Τέλος καλό, όλα καλά; Σε καμμία περίπτωση», τονίζεται και προβλέπεται ότι βασικό πρόβλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι να κυβερνήσει απέναντι στην αντιπολίτευση της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του και να βυθίσει τη χώρα στο χάος, με απεργίες και διαδηλώσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ως δεύτερο πρόβλημα, αναδεικνύεται η εξασφάλιση κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς, όπως αναφέρεται, «για τους Έλληνες πολιτικούς, η συναίνεση μοιάζει με άγνωστη λέξη και ο συμβιβασμός ως κάτι άσχημο», ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη για σχηματισμό, το συντομότερο, κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη.

Η εφημερίδα Die Welt διερωτάται, στον τίτλο της, αν η Ελλάδα θα λάβει και τρίτο πακέτο βοήθειας και σημειώνει ότι, μετά τις εκλογές, ξεκινά η συζήτηση για χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, γεγονός που, όπως εκτιμάται, μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό γα τη Γερμανία. Ωστόσο, αναφέρεται ότι «αναστεναγμός ανακούφισης έφτασε από το Βερολίνο ως το Μεξικό», αν και «με την ανακούφιση, αναμιγνύεται και η ανησυχία». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα νέο πακέτο στήριξης, η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία κορυφαίου Γερμανού πολιτικού, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει ότι αν έρθει κάτι τέτοιο στο γερμανικό Κοινοβούλιο το 2013, έτος εκλογών για την Γερμανία, «καλύτερα να μην θέσει κανείς, εκ νέου, υποψηφιότητα».

Στη Stuttgarter Nachrichten σημειώνεται ότι «η Ελλάδα παραμένει ευρω-βαρέλι χωρίς πάτο» και αναλύονται οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», η οποία θα αποτελέσει «ένα τείχος απέναντι στο στρατόπεδο της άρνησης του στρατοπέδου της ριζοσπαστικής αριστεράς». Στο άρθρο, προβλέπεται, πάντως, ότι «θα γίνει για την Γερμανίδα Καγκελάριο σχεδόν απίθανο να συνεχίσει την σκληρή γραμμή της απέναντι στην Ελλάδα».

Στο περιοδικό Der Spiegel, το βασικό άρθρο για τις ελληνικές εκλογές έχει τίτλο «Λίγη ελπίδα». Σημειώνεται το γεγονός ότι «η νίκη των συντηρητικών δίνει στη χώρα διαρκούς κρίσης μόνο ένα μικρό διάλειμμα, να ανασάνει», ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα είναι βαθιά διχασμένη και ότι οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ξεκινούν, υπό δύσκολες συνθήκες. «Υπάρχει η απειλή για νέο χάος, αν οι Έλληνες δεν τα βρουν μεταξύ τους», αναφέρεται. «Το ότι αυτό το χάος έχει αποφευχθεί, οριστικά, λόγω της νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί κανείς να το πιστέψει σοβαρά. Αντιθέτως, το πόσο μεγάλο θα γίνει αυτό το χάος, θα φανεί μάλλον τις επόμενες ημέρες, όταν θα έχουν τελειώσει οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης» εκτιμά ο αρθρογράφος.

Eκτενείς αναφορές στα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα περιέχουν και τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα μέσα ενημέρωσης.

Στον ιστότοπο της Euobserver δημοσιεύεται άρθρο για τις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα κυριαρχήσει αυτή την εβδομάδα». Το άρθρο αναφέρει πως μετά την επικράτηση των «μνημονιακών δυνάμεων», η Ευρώπη ετοιμάζεται να καταφύγει σε κάποια είδους πράξη γενναιοδωρίας με στόχο να ενισχύσει περισσότερο οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ΝΔ επικράτησε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και το πιθανότερο είναι να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Πριν τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι θα συνεχίσει το δρόμο του Μνημονίου αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένους από τους όρους του, αναφέρεται στο άρθρο.

Επισημαίνεται, επίσης, πως μολονότι η Ευρώπη ανακουφίστηκε που οι «αντιμνημονιακές δυνάμεις» με πρωτοστάτη το ΣΥΡΙΖΑ, δεν κέρδισαν τις εκλογές, εξακολουθεί να ανησυχεί για την κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η βασικότερη ανησυχία είναι το πόσο σύντομα θα καταφέρει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού και η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις ισπανικές τράπεζες. Μπορεί, όπως επισημαίνει ο Euobserver, στην Μαδρίτη να προσφέρθηκε ένα Μνημόνιο λάιτ με στόχο τη διάσωση των τραπεζών της, όμως οι αμφιβολίες ότι οι παθογένειες τις ισπανικής οικονομίας δεν είναι ιάσιμες, μέσω ενός τέτοιου πακέτου, κυριαρχούν.
 
Επιφυλάξεις από τον ολλανδόφωνο τύπο στο Βέλγιο

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν το βασικό θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας του φλαμανδικού (ολλανδόφωνου) Τύπου στο Βέλγιο. Τόσο η «Ντε Στάνταρντ» όσο και η «Ντε Μόργκεν» αφιερώνουν τους σημερινούς πρωτοσέλιδους τίτλους αλλά και τα κύρια άρθρα τους στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα. Εκτενείς είναι και οι ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων των δύο εφημερίδων, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για να καλύψουν τις εξελίξεις. Σε γενικές γραμμές, ο φλαμανδικός Τύπος εκτιμά ότι το ελληνικό εκλογικό σώμα παραμένει βαθιά διχασμένο και, γι’ αυτό τον λόγο, εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός σχετικά με τις προοπτικές της χώρας.

Ειδικότερα, η De Standaard αναφέρει ότι «Οι Έλληνες διαλέγουν το ευρώ» (κύριο θέμα), με υπότιτλους «Εκ νέου, κατακερματισμένο κοινοβούλιο και πολύπλοκες διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης επί θύραις, με αποτέλεσμα να μην δίνεται ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη», «Ο νικητής Σαμαράς θέλει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», «Θα δώσει άραγε η ΕΕ περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην Ελλάδα;» και «Κάθε άλλο παρά παρελθόν, αποτελεί η ευρωπαϊκή κρίση χρέους».

Η De Morgen τονίζει ότι «Υπερίσχυσαν οι υπέρμαχοι του ευρώ στην Ελλάδα» (κύριο θέμα), με υπότιτλο «η Νέα Δημοκρατία του Α. Σαμαρά νίκησε, με μικρή διαφορά, τον ΣΥΡΙΖΑ» και «Ο διχασμός του εκλογικού σώματος δεν δίνει τα εχέγγυα ότι θα επικρατήσει κλίμα σταθερότητας στην χώρα». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «θα χρειαστεί μια τιτάνια προσπάθεια» και ότι «ο Σαμαράς, ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, θεωρείται από τους οπαδούς του κόμματός του ως ένας συντηρητικός πολιτικός με αξίες. Η αριστερή αντιπολίτευση, όμως, τον βλέπει με καχυποψία, καθώς τον θεωρεί εκπρόσωπο της παλιάς ελληνικής ελίτ».


“Ανάσα στην Ευρώπη” αλλά και ανησυχία

Στην Ιταλία, η Corriere della Sera γράφει ότι “το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει μία ανάσα στην Ευρώπη”, αλλά προειδοποιεί ότι “αυτήν τη φορά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να αρκεσθούν σε μη τηρούμενες υποσχέσεις” για τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως ως προς τη δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο “Η τρίτη εκεχειρία” αναφέρεται ότι η ευρωζώνη έχει μία νέα ανάπαυλα που προστίθεται στην μαζική χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στις δεσμεύσεις για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης που “οι συνδυασμένες προσπάθειες του Ομπάμα, του Ολάντ και του Μόντι θα πρέπει να αποσπάσουν από τη Γερμανία”.

Η La Repubblica αφιερώνει την πρώτη της σελίδα στις εκλογές στην Ελλάδα υπό τον τίτλο: “Ελλάδα: θα παραμείνουμε στο ευρώ”. Ωστόσο, στο κύριο άρθρο επισημαίνεται ότι, εάν κατά τη διάρκεια της μίνι συνάντησης κορυφής της 22ας Ιουνίου στη Ρώμη και της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου “οι αποφάσεις δεν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, το ευρώ κινδυνεύει να ανατιναχθεί ακόμη και χωρίς τον ελληνικό πυροκροτητή”.

Η La Stampa χαιρετίζει τη “νίκη του φιλο-ευρώ κόμματος” και τονίζει ότι “αρχίζει μία φάση δύσκολων διαπραγματεύσεων που θα χρειασθούν τη φαντασία όλων στην Ευρώπη”.

“Ο ελληνικός ύφαλος αποφεύχθηκε” είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais. “Με τα αποτελέσματα αυτά, το ευρώ δεν βγήκε από την αβεβαιότητα. Παραμένει ο κίνδυνος για μία συστημική κρίση, που θα προέρχεται όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ισπανία και την Ιταλία, καθώς και τη διαφοροποίηση των απόψεων, κυρίως με τη Γερμανία, ως προς τα επόμενα προωθημένα και επείγοντα που πρέπει να γίνουν ως προς την νομισματική ολοκλήρωση και την επανενεργοποίηση της οικονομίας” προειδοποιεί η ισπανική εφημερίδα.

Ίδια ανακούφιση από την El Mundo που επισημαίνει ότι “η ΕΕ αναπνέει με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας”, αλλά προειδοποιεί ότι “δύσκολοι καιροί μάς περιμένουν”.

Στην Πορτογαλία, η εφημερίδα Publico θεωρεί ότι “το να αφεθούν τα πράγματα ως έχουν αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα και για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση” επισημαίνοντας ότι “είναι καιρός να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κρίση και να γίνει κατανοητό ότι με τον ρεαλισμό, και όχι με την τιμωρία και τη μνησικακία, μπορεί να σωθεί το ευρώ”.

Για την αυστριακή Κronen Zeitung, η ευρωζώνη θα πρέπει μακροπρόθεσμα να χωρισθεί στα δύο, ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και τις χώρες του Νότου της Ευρώπης, ακόμη και αν ο χωρισμός αυτός “δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σήμερα, διότι θα ενίσχυε το χάος στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα σε επίπεδο πέραν κάθε φαντασίας”.

Αντίθετα, σύμφωνα με την αυστριακή Kurier, μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έλθει σε βοήθεια της Ελλάδας.

Στην Ουγγαρία, για την Nepszabadsag, το διακύβευμα “δεν είναι πλέον παρά η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη”, ενώ για την ενημερωτική ιστοσελίδα Index.hu, “τίποτε δεν έχει κερδηθεί” για την ευρωζώνη μετά τις ελληνικές εκλογές.

Στο Λονδίνο, η Daily Telegraph θεωρεί ότι η ευρωζώνη πρέπει να αναλάβει δράση. Από την έναρξη της κρίσης χρέους εδώ και δύο χρόνια , “εξαιρετικά πολυδάπανες πρόχειρες λύσεις έλαβαν τη θέση των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει, αργά ή γρήγορα, να ληφθούν”.

Στη Γερμανία, η Die Welt θεωρεί ότι “η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά”. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγγελα Μέρκελ “επέδειξε υπευθυνότητα, υποστηρίζοντας ότι οι οικονομίες και η δημοσιονομική εξυγίανση ήταν ο σωστός δρόμος για την έξοδο από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους”.

“…Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία οφείλουν να μάθουν να συμπεριφέρονται κατά υπεύθυνο τρόπο με τα χρήματα των συμπολιτών τους. Και ιδιαίτερα το προβληματικό παιδί, η Ελλάδα” γράφει η Die Welt.

Η The Sun επικρίνει τους Έλληνες που θέλουν το ευρώ χωρίς τις θυσίες. Η εφημερίδα συνιστά την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη και χαιρετίζει την απόφαση της Βρετανίας για τη διαφύλαξη της αγγλικής λίρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τις εκλογές στην ειδική κατηγορία του Newsit ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε