Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Προϋπολογισμός λιτότητας και στην Τσεχία

Η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011 με στόχο την περιστολή του ελλείμματος, παρά τις μαζικές αντιδράσεις.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Τσεχίας υιοθέτησε σήμερα Πέμπτη πακέτο μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του δημοσίου στο 4,6% του ΑΕΠ.
 
Ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “η κυβέρνηση υιοθέτησε τον προϋπολογισμό για το 2011 ο οποίος προβλέπει έλλειμμα 135 δις κορόνες [5,5 δις €]. . . Το δημοσιονομικό έλλειμμα δε θα ξεπεράσει το 4,6% του ΑΕΠ το 2011”.
 
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι το έλλειμμα να μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2012 και στο 2,9% το 2013.
 
Το σχέδιο της κυβέρνησής του είναι πιο φιλόδοξο από το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4,8% που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χώρα –η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004–, ωστόσο το έλλειμμα θα είναι αρκετά υψηλότερο από το ονομαστικό 3% που έχει τεθεί για τις χώρες της Ευρωζώνης.
 
Την Τρίτη πάνω από 40.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, γιατροί και άλλοι διαδήλωσαν στην Πράγα κατά των προτάσεων να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 10% ώστε η χώρα να μη χρεωθεί περαιτέρω–ο προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις μισθών έως και 43%.
 
Ο προϋπολογισμός αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση τον Δεκέμβριο και θεωρείται πως θα εγκριθεί. Το έλλειμμα της χώρας εφέτος αναμένεται να αυξηθεί στο 5,3% του ΑΕΠ.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε