Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 18 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Πυρ και μανία” ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα

“Πυρ και μανία” ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 31.05.2012 | 16:15
Πρώτη δημοσίευση: 31.05.2012 | 16:09

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ και τη στάση της Ελλάδας.

Τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος-μέλος που δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Sitel.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο κ. Ιβάνοφ τόνισε- μεταξύ άλλων- ότι «η Ελλάδα είτε θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα (την εκκρεμότητα της ονομασίας) με σοβαρότητα ώστε να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση είτε να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά είναι ανεύθυνη.

Ισχυρίστηκε ακόμη πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν συμβάλλει στη βελτίωση, αλλά επιδεινώνει την περιφερειακή κατάσταση: «Εμάς μας παρεμποδίζει, το Κόσοβο δεν το αναγνωρίζει, γνωρίζουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στην Τουρκία, γνωρίζουμε τα ζητήματα με την Κύπρο».

Αναφερόμενος στη μη επίδοση πρόσκλησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο του Σικάγο, ο κ. Ιβάνοφ υπογράμμισε πως η σύνοδος αυτή δεν ήταν σύνοδος διεύρυνσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα κράτη που συμμετέχουν στη λήψη των ομόφωνων αποφάσεων της Συμμαχίας θα πρέπει να σέβονται τις αναληφθείσες υποχρεώσεις τους.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να στραφεί η ΠΓΔΜ εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Ιβάνοφ δήλωσε ότι η νομική ομάδα εξετάζει όλες τις πτυχές και θα κάνει αυτό που είναι το πλέον συμφέρον για τη χώρα. «Πιθανόν, το λιγότερο που θα γίνει είναι να ενημερωθεί το Διεθνές Δικαστήριο ότι στο Σικάγο δεν έγινε σεβαστή η ετυμηγορία του», ανέφερε.

Σε μία ειδική αναφορά στα πρακτικά της συνάντησης των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, ο κ. Ιβάνοφ σχολίασε: «Η επιμονή των αναφορών τους σε άσκηση βέτο εκφράζει μόνο την αδυναμία των πολιτικών στην Ελλάδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης ότι μετά τη σύνοδο στο Βουκουρέστι ζητήθηκε από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα του ονόματος και σχολίασε: «Με ποιόν να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση; Είχαν μεταβατική κυβέρνηση και τώρα δεν έχουν καθόλου κυβέρνηση. Δεν υπάρχει εταίρος για να βρεθεί λύση».

Σημείωσε δε ότι αυτό που ζήτησε η ΠΓΔΜ είναι να ισχύσει «η προηγούμενη αμοιβαία αποδεκτή λύση, δηλαδή, η Ενδιάμεση Συμφωνία».

Διαβάστε

"Πόρτα" από το ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ - "Λύστε το όνομα και τα ξαναλέμε"

    Διαδώστε αυτό το άρθρο