Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πυρ κατά διαδηλωτών στην Υεμένη

REUTERS
20 νεκροί από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Επτά εκρήξεις βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά

  Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους κατά τη βίαιη διάλυση από τις δυνάμεις της τάξης, της καθιστικής διαμαρτυρίας στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης, νοτίως της Σαναά, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από τους οργανωτές των διαδηλώσεων.

    Οι τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν μπροστά από αστυνομικό τμήμα κοντά στην Πλατεία της Ελευθερίας όπου πραγματοποιείτο η καθιστική διαμαρτυρία, πριν από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων για τη διάλυσή της.

    Σύμφωνα με τους οργανωτές της καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται από τον Ιανουάριο, άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στην πλατεία, από την οποία απομακρύνθηκαν όλοι οι διαδηλωτές.

    Ομως, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατέφυγαν στις στέγες σπιτιών της περιοχής, πρόσθεσαν οι οργανωτές, σύμφωνα με τους οποίους το κίνημα διαμαρτυρίας θα συνεχιστεί.

Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος έβαλαν με πραγματικά πυρά κατά των διαδηλωτών που απαιτούσαν την αποκαθήλωση από την εξουσία του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σαλέχ. Οι ίδιες μαρτυρίες κανουν λόγο για περισσότερους από 200 τραυματίες από τα χημικά που εκτόξευσαν οι αρχές, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

 
Επτά εκρήξεις ακούστηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής, στην περιοχή Χασάμπα, βόρεια της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, γεγονός που αποτελεί εξέλιξη της διαμάχης που έχει ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Αλί Αμπντουλά Σαλέχ και τους αντιπάλους του. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων 115 πολίτες έχασαν τη ζωή τους.
 
Στην περιοχή οι δυνάμεις του τοπικού οπλαρχηγού Σαντέκ αλ- Αχμάρ, που ηγείται της ισχυρής φυλής Χασέντ, που αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου Σαλέχ, εκτός από τις εκρήξεις ακούστηκε έντονη ανταλλαγή πυρών από πυροβόλα όπλα, στην αιματηρότερη συμπλοκή από τον Ιανουάριο, που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος για την επιβολή δημοκρατικών διεκδικήσεων.
 
Νωρίτερα, την Κυριακή το βράδυ, οι άντρες του Αχμάρ παρέδωσαν τον έλεγχο του κυβερνητικού κτηρίου στους διαμεσολαβητές, ως μέρος της συμφωνίας για ανακωχή.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε