Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Πυρετός» διαβουλεύσεων για το Μεσανατολικό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έντονες διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες για το Μεσανατολικό ζήτημα, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συναντάται με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και να έχει τηλεδιάσκεψη με Άγκελα Μέρκελ, Γκόρντον Μπράουν και Νικολά Σαρκοζί.

Ήταν η πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Νετανιάχου μετά την κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών, με αφορμή το εποικιστικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που ανακοινώθηκε την ημέρα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έβγαλε τις καθιερωμένες φωτογραφίες ούτε και συνομίλησε με τον Ισραηλινό ηγέτη μπροστά στις κάμερες.

Ο Ομπάμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ζήτησε να πάρει μέτρα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Το Ισραήλ πρέπει να κάνει παν το δυνατόν ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε στον Τύπο μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς. Η σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ περιορίστηκε στο ότι η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε καλή ατμόσφαιρα.

Εκτός όμως από τον Μπεναμίν Νετανιάχου, ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε για τη Μέση Ανατολή –αλλά και το Ιράν- με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι τέσσερις ηγέτες συζήτησαν τα προσεχή μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τη διεθνή κοινότητα έναντι του Ιράν, και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα θέματα της οικονομικής κρίσης.

Το ζήτημα της Μέσης Ανατολής και η πρόταση των ΗΠΑ για έμμεσες διαπραγματεύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο και της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Λιβύη. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα ζητήσει από τους ηγέτες των αραβικών κρατών να στηρίξουν τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε