Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Quelle catastrophe! Το 74% των Γάλλων αντιπαθεί τον Φιγιόν

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Άφησε εκτός της προεκλογικής κούρσας έναν πρώην πρόεδρο (Νικολά Σαρκοζί) και έναν πρώην πρωθυπουργό (Αλαίν Ζιπέ). Ο “Mr. Nobody” από αουτσάιντερ έγινε θριαμβευτής. Αλλά μετά την άνοδο, ήρθε (γρήγορα) η πτώση. Και τώρα, ο Φρανσουά Φιγιόν βλέπει τους Γάλλους, ακόμη και τους ψηφοφόρους της γαλλικής δεξιάς, όχι μόνο να του γυρνούν την πλάτη, αλλά να τον υποδέχονται ακόμη και με κατσαρόλες και ύβρεις.

Το “penelopgate”, στο σκάνδαλο που αφορά στη σύζυγό του, η οποία επί χρόνια πληρώνονταν ως βοηθός του από το γαλλικό κράτος για να κάνει… τίποτα, του στερεί, όπως φαίνεται, κάθε ελπίδα έστω να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία τον Απρίλιο.

Κάθε δημοσκόπηση μαχαιριά για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων της Γαλλίας. Η τελευταία δείχνει πως περισσότεροι από τους επτά στους 10 ψηφοφόρους θέλουν να παραιτηθεί και να μην είναι καν υποψήφιος στις εκλογές.

Τη δημοσκόπηση έκανε η εταιρία Odoxa για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού France Info. Τα αποτελέσματα; Το 74% των ερωτηθέντων έχει κακή γνώμη για τον 62χρονο πρώην πρωθυπουργό, ενώ το 53% των συντηρητικών ψηφοφόρων επιθυμεί να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να αντικατασταθεί.

Ο Φιγιόν έχει ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό για τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενων που λάμβανε επί χρόνια η σύζυγός του, Πενελόπ Φιγιόν, όμως έχει τονίσει ότι η εργασία της ήταν πραγματική και ότι δεν έχει κάνει κάτι παράνομο. Και –για την ώρα- αρνείται να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του καταποντίζεται εξαιτίας του σκανδάλου.

Φυσικά, καταγγέλλει σκευωρία εις βάρος του από τους αντιπάλους του και έχει βάλει τους δικηγόρους του να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της έρευνες. Αλλά την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις δεν μπορεί να τη σταματήσει. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η δημοτικότητά του όλο και… πέφτει και πλέον βρίσκεται στην 18η θέση από την τρίτη που ήταν, με ποσοστό 22%, καταγράφοντας πτώση 13% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.

Πλέον επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θεωρείται ο ανεξάρτητος, κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν με το ποσοστό της δημοτικότητάς του να ανέρχεται στο 43%, σημειώνοντας άνοδο 2% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε