Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ραδιενέργεια, χιονιάς και ελλείψεις σε βασικά αγαθά – Η Ιαπωνία ζει τον χειρότερο εφιάλτη της

Αντιμέτωποι με την ραδιενέργεια, την κακοκαιρία αλλά και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά είναι χιλιάδες ιάπωνες στις πληγείσες περιοχές. Τραγική είναι η κατάσταση σε πόλεις κοντά στην Φουκουσίμα.

Για παράδειγμα ο δήμαρχος της πόλης Κοριγιάμα, κοντά στην Φουκουσίμα, είπε οτι είναι απελπισμένος αφού δεν υπάρχουν καύσιμα, νερό αλλά και τροφή για όσους είναι συγκεντρωμένοι σε καταυλισμούς. Ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπάρχει και εκατοντάδες που υποφέρουν από υποθερμία.

Οι θερμοκρασίες είναι πλεον στο μηδέν ή κάτω από το μηδέν και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας προβλέπει οτι αυτό θα διαρκέσει για μέρες ολόκληρες.

“Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στον κόσμο: χρειαζόμαστε βοήθεια”, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της μικρής πόλης που δέχεται χιλιάδες Ιάπωνες οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους γιατί αυτές βρίσκονται στα περίχωρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
“Επί του παρόντος, έχουμε δεχτεί 9.000 ανθρώπους”, δήλωσε ο Μασάο Χάρα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα, της κωμόπολης που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ. δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου.

Ο κόσμος έφθασε στην κωμόπολη από τότε που η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εκκένωση των περιοχών σε ακτίνα 20 χλμ. από τις εγκαταστάσεις, όπου αλυσιδωτά συμβάντα καταγράφονται στους αντιδραστήρες οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της περασμένης Παρασκευής.

Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους “φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής”, κυρίως στο γήπεδο του μπέιζμπολ, το οποίο πρόσφατα ανακαινίστηκε για το ενδεχόμενο χρήσης του σε φυσική καταστροφή.

“Αυτά που επειγόντως χρειαζόμαστε είναι βενζίνη, κηροζίνη, νερό και τρόφιμα”, δήλωσε ο Χάρα. “Πάνω απ’ όλα έχουμε έλλειψη κηροζίνης και τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτή. Δεν μπορούμε να έχουμε θέρμανση ή να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού”, πρόσθεσε ενώ ακόμα κάνει κρύο στην περιοχή αυτή της βόρειας Ιαπωνίας.

Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει τουλάχιστον 80.000 στρατιώτες και αστυνομικούς για να παράσχουν βοήθεια σε 500.000 εκτοπισμένους, εκ των οποίων 200.000 διέμεναν σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν διαρρεύσει από τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της πόλης Φουκουσίμα μετά τον μεγάλο σεισμό της Παρασκευής και το ενδεχόμενο τήξης των ραδιενεργών τους πυρήνων, έχουν αναγκάσει την ιαπωνική κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν όσο και άλλοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους πολίτες για την πιθανότητα περαιτέρω διαρροής ραδιενέργειας και ζήτησαν από όσους μένουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα ώστε να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης. Σε περίπτωση εξόδου τους, τους προέτρεψαν επίσης να αναπνέουν μέσα από βρεγμένη πετσέτα και να φροντίζουν ώστε να διατηρούν το σώμα τους όσο το δυνατόν πιο καλυμμένο γίνεται.

Για αυτούς, αλλά και για τον γενικότερο πληθυσμό, οι αρχές έχουν προβλέψει να υπάρχει απόθεμα ιωδίου, που αποτελεί προστασία εναντίον της ραδιενέργειας, το οποίο θα μοιραστεί στους πολίτες.

Το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων πάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουσκουσίμα.
Αυτό έγινε γιατί  υπάρχουν φόβοι τα ραδιενεργά σωματίδια που εκλύονται από τους αντιδραστήρες να μπούν στις καμπίνες των αεροπλάνων. Η απαγόρευση πτήσεων παρόλα αυτά δεν ισχύει για τα ελικόπτερα που μπορεί να αναπτυχθούν για να ψεκάσουν νερό πάνω από τον αντιδραστήρα για τον οποίο εκφράζονται ανησυχίες ότι υπερθερμαίνεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το τσουνάμι της Ιαπωνίας σαρώνει την ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία – Πανικός στον πλανήτη υπό το φόβο πυρηνικού ολοκαυτώματος

Συνταρακτική μαρτυρία στο NewsIt – Έτσι ζω τον όλεθρο στην Ιαπωνία – ”Ο φίλος μου πήδηξε από τον 3ο όροφο”!

Ραδιενεργός εφιάλτης! Το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας!
Τα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ – “Μαζέψτε ό,τι μπορείτε και φύγετε όσο πιο μακριά γίνεται!”
Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Ιάπωνες – Ερήμωσε ακόμα και το Τόκιο – Νέοι αντιδραστήρες στο χορό των βλαβών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε