Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ραγίζει το γαλλογερμανικό μέτωπο

Υπέρ της δημιουργίας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης τάχθηκε η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για να την ”ταπώσει” μεγαλοπρεπέστατα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Η υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung λέει ότι το Λονδίνο “δεν επιτρέπεται να σταματήσει όλους τους υπόλοιπους”. Η οικονομική κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά να μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες χώρες. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει το μοντέλο αυτό “Φόρμουλα 16 συν”.
 
Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, η οικονομική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει την έγκρισή της κάθε φορά που μία χώρα παίρνει αποφάσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στις άλλες χώρες.
 
Σε αυτά τα θέματα οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν “τον τελευταίο λόγο” λέει η κ. Λαγκάρντ.
 
Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την συνέντευξη της γαλλίδας υπουργού όταν ο γερμανός ομόλογος της βγήκε και την χαρακτήρισε ως κακή ιδέα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράϊνερ Μπρούντερλε επεσήμανε σε ανακοίνωσή του πως : “Μια τέτοια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα καλό σχέδιο. Εκείνος ο οποίος τείνει προς μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση οδεύει σε έναν κακό δρόμο”.
 
Η δημόσια αυτή διαφωνία, που συνοδεύεται μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, δεν συνάδει με το κλίμα συνεργασίας των 2 χωρών.
Γιατί όλοι θυμούνται πως πριν τις 2 τελευταίες κρίσιμες συνόδους κορυφής οι ηγέτες των δύο χωρών, Μέρκελ και Σαρκοζί, είχαν συναντηθει προηγουμένως και είχαν αποφασίσει ουσιαστικά την ατζέντα με κορυφαίο παράδειγμα το πως συντονισμένα και οι δύο ”έπνιξαν” στη γέννηση της την ιδέα του ευρωομολόγου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε