Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ράινς Πρίμπους: Τα… φώτα στον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του Τραμπ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές φέρνει στο φως των προβολέων τον -ελληνικής καταγωγής- Ράινς Πρίμπους, ένα στέλεχος των Ρεπουμπλικανών που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως έμπιστος σύμβουλος του νεοϋρκέζου επιχειρηματία και βοήθησε να τηρηθεί η πειθαρχία τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Πρίμπους, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RNC), έχει αναφερθεί ως υποψήφιος επιτελάρχης του νέου προέδρου.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρακτορείο Reuters, πριν από τις εκλογές, ο Πρίμπους είχε πει πως ο Τραμπ κέρδισε τους ψηφοφόρους που είχαν απογοητευτεί με την Ουάσινγκτον και τους πολιτικούς της.
“Έβλεπαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως το αντίδοτο σε τόσα πολλά πράγματα από τα οποία έχουν απογοητευθεί, είτε είναι η Ουάσινγκτον, είτε η δουλειά τους, είτε αυτά που τους είχαν υποσχεθεί, όλων των ειδών τα πράγματα στη ζωή και πώς δεν εκπληρώθηκαν”, είπε. “Και ο Τραμπ ήταν το αντίδοτο σε όλα αυτά τα συναισθήματα”.
Η νίκη του Τραμπ ήταν μια δικαίωση για τον Πρίμπους, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση να αποστασιοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό. Μιλούσε στον Τραμπ σχεδόν καθημερινά, μερικές φορές περισσότερες από μία φορές την ημέρα και συχνά ταξίδευε μαζί με τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Βοήθησε στην προετοιμασία του για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ απέναντι στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ κατέστησε σαφές πόσο ψηλά είχε στην εκτίμησή του τον Πρίμπους, όταν τον κάλεσε στη σκηνή στη διάρκεια της επινίκιας ομιλίας του νωρίς σήμερα το πρωί (ώρα ΗΠΑ) και του ζήτησε να πει λίγα λόγια.
Συγκρίνοντας τον Πρίμπους με το άλογο κούρσας Secretariat, ο Τραμπ είπε “Σας λέω ότι ο Ρινς είναι πραγματικά αστέρι και είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος τύπος”.

Ο Χένρι Μπάρμπουρ, μέλος της RNC από το Μισισίπι, δήλωσε πως ο Πρίμπους “ανέπτυξε μια σχέση εμπιστοσύνης” με τον Τραμπ.
“Είχε τακτικές συζητήσεις με τον Τραμπ για διάφορες ιδέες και όχι χωρίς έκπληξη ορισμένες ιδέες που είχε ο Τραμπ δεν ήταν πιθανόν και οι καλύτερες και ο Ράινς κατά κάποιον τρόπο τον βοήθησε να τις ξεπεράσει”, είπε.

Όταν ο Τραμπ εξασφάλισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών κατατροπώνοντας 16 πολιτικούς αντιπάλους, ο Πρίμπους έριξε το βάρος της RNC πίσω από τον Τραμπ και οικοδόμησε μια συμμετοχή των ψηφοφόρων που είχε αποτέλεσμα παρά την άρνηση του Τραμπ να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε αυτήν.
“‘Αποδείχθηκε θαυμάσιος στη συγκέντρωση δωρεών. Επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση των δεδομένων και των αναλύσεών μας και έθεσε όλους τους πόρους της RNC στην υπηρεσία της εκστρατείας του Τραμπ”, δήλωσε ο Στιβ Ντούπρεΐ, εξέχων Ρεπουμπλικανός από το Νιου Χάμσαϊρ.
“Και βοήθησε να «εκπαιδευθεί» ο Ντόναλντ Τραμπ για το πώς θα είναι ένας υποψήφιος για την προεδρία.”

Η απρόβλεπτη φύση του Τραμπ και οι απόψεις του σε θέματα όπως το εμπόριο και η ρήξη με την ορθοδοξία του ρεπουμπλικανικού κόμματος οδήγησαν σε αντιπαράθεση με πολλά πρόσωπα του κατεστημένου στο κόμμα.
Όμως ο Πρίμπους είχε δηλώσει στο Ρόιτερς πως η πιστή υποστήριξή του στον Τραμπ βασίστηκε στο γεγονός πως ο Τραμπ κέρδισε περισσότερες ψήφους από τους Ρεπουμπλικανούς από οποιονδήποτε προηγούμενο υποψήφιο, 14,5 εκατομμύρια.
“Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που λένε πως το κόμμα είναι άσχετο και την επόμενη στιγμή λένε πως το κόμμα έπρεπε μόνο του να ακυρώσει τις ψήφους 14,5 εκατομμυρίων ανθρώπων”, είπε.

Αν ο Τραμπ έχανε, ο Πρίμπους θα αντιμετώπιζε πιέσεις να παρατηθεί από πρόεδρος του κόμματος, καθώς ήταν πρόεδρος και όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ έχασε τις εκλογές το 2012. Παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των 168 εκλεγμένων μελών της RNC οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι θα τον επανεκλέξουν.
Το όνομα του Πρίμπους αναφέρεται για την επανεκλογή στη RNC ή για τη θέση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου για τον Τραμπ, όπου μπορεί να αποτελέσει έναν δίαυλο ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πολ Ράιαν, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Τόσο ο Πρίμπους όσο και ο Ράιαν κατάγονται από το Ουισκόνσιν και είναι φίλοι.
“Ελπίζουμε ότι οτι ο Πρίμπους θα καταλάβει υψηλόβαθμη θέση στον Λευκό Οίκο του Τραμπ”, δήλωσε ο Σκοτ Ριντ, εξέχον στέλεχος στρατηγικής των Ρεπουμπλικανών στην Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία της RNC, ο Πρίμπους απάντησε ότι δεν γνωρίζει ακόμη.
“Ειλικρινά το έχω βάλει στην άκρη και αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα την Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα το σκεφθώ λίγο, θα δω πού βρίσκονται τα πράγματα”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε