Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ράϊχενμπαχ: “Αισίοδοξος όσο ποτέ για την Ελλάδα”

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Passauer Neue Presse ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force στην Αθήνα δηλώνει ότι είναι πιο αισιόδοξος από ποτέ για την Ελλάδα.

Ο Χορστ Ράϊχενμπαχ διαπιστώνει πρόοδο όσον αφορά την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην Ελλάδα, αναφέροντας την προσπάθεια να σταματήσει η καταβολή συντάξεων με πλαστά δικαιολογητικά. «Το τμήμα του υπουργείου που είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου έχει κάνει μεγάλη πρόοδο» επισημαίνει το πρώην στέλεχος της Κομισιόν. Επίσης επισημαίνει βελτίωση στον έλεγχο των δαπανών ενώ κρίνει ρεαλιστικό τον στόχο να εισπράξει φέτος δύο δισεκατομμύρια επιπλέον φορολογικά έσοδα από εκκρεμείς υποθέσεις.

Από την άλλη πλευρά τονίζει ότι παραμένουν τα προβλήματα στην προσπάθεια για τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και τη διενέργεια ελέγχων στις επιχειρήσεις. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένουν οι μεγάλες δυσκολίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και επισημαόνει ότι απαιτείται άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αναπτυχθεί η οικονομία. Επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική οικονομία έχει προοπτικές ανάπτυξης κυρίως στη γεωργία και στον τουρισμό, αλλά επίσης και σε τομείς όπως οι υδατοκαλλιέργειες, η παρασκευή γενόσημων φαρμάκων και η φροντίδα ηλικιωμένων.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής Task Force επισημαίνει ότι η γραφειοκρατία και διαφθορά εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. «Η διαδικασία για την αδειοδότηση επιχειρήσεων είναι ένας εφιάλτης. Μπορεί να κρατήσει χρόνια ολόκληρα» δηλώνει χαρακτηριστικά. Αλλά και η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων είναι περίπλοκη διαδικασία, καθώς η κτηματολογική υπηρεσία δεν μπορεί πάντοτε να εκδώσει ασφαλείς τίτλους ιδιοκτησίας. «Η επίλυση αυτών των προβλημάτων έχει απόλυτη προτεραιότητα» λέει ο Χορστ Ράϊχενμπαχ.

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές ο επικεφαλής της Task Force δηλώνει ότι ελπίζει σε σταθερές πολιτικές συνθήκες. Υποστηρίζει ότι η ψυχολογία στην Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει πολύ γρήγορα προς το καλύτερο, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το φθινόπωρο «μία αξιόπιστη στρατηγική εναντίον της διαφθοράς». Αυτό το πρόβλημα τον ανησυχεί ιδιαιτέρως, τονίζει ο Χορστ Ράϊχενμπαχ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε