Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ραχόι: “Πολύ δύσκολη χρονιά το 2013 για την Ισπανία”

Ραχόι: “Πολύ δύσκολη χρονιά το 2013 για την Ισπανία”

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει πως το 2013 θα είναι «πολύ δύσκολο» για τη χώρα που βρίσκεται σε ύφεση, όμως πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί το δεύτερο εξάμηνο.

«Μας περιμένει ακόμη μία πολύ δύσκολη χρονιά, κυρίως το πρώτο εξάμηνο και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε ξεκινήσει», δήλωσε ο Ραχόι στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους.

«Η ισπανική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση για ένα διάστημα, όμως ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του 2013», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έπεσε σε ύφεση στο τέλος του 2011. Το τρίτο τρίμηνο του 2012 το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε είχε μειωθεί κατά 0,4%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας, η ύφεση θα συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε έναν προϋπολογισμό για το 2013, ο οποίος προβλέπει την εξοικονόμηση 39 δισεκατομμυρίων ευρώ από αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε ζητήσει από τους Ισπανούς να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες», παραδέχθηκε ο Ραχόι.

Αν και τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί είναι «καμιά φορά επώδυνα», είναι, σύμφωνα με τον ισπανό πρωθυπουργό, «αναπόφευκτα και απαραίτητα» για την εξυγίανση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις είναι τα δύο συστατικά μιας πολιτικής μοναδικός στόχος της οποίας είναι να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο Ραχόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

”Δεν ετοιμάζεται η Ισπανία να ζητήσει βοήθεια”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε